Hrana i recepti

Hrana i recepti

Znate li koje masnoće pomažu u mršavljenju?

Članak koji je nedavno objavljen u časopisu “Food Technology” navodi kako je potrebno u organizam unositi nekoliko različitih masnih kiselina i ulja s nutritivnim vrijednostima za poboljšanje zdravlja i održavanje normalne tjelesne težine.

Saznajte koje masnoće pomažu u procesu mršavljenja i očuvanju zdravlja, te naučite kako ih iskoristiti.

1. Omega-3 masne kiseline su dosta popularne i to s razlogom. Poznato je da pomažu radu srca, potiču dobro raspoloženje te održavaju zdrav opseg struka. Suprotno uvriježenom mišljenju, ne trebate jesti losos da biste ih dobili. Dobar izvor su sjemenke lana, soja i orasi koji ih sadrže u izobilju.

2. Pinolenska kiselina je prirodna višestruko nezasićena masna kiselina koju nalazimo u pinjolima, posebno korejskim. Povezana je sa smanjivanjem osjećaja gladi i suzbijanjem apetita.

3. Konjugirana linolenska kiselina (CLA) prirodna je višestruko-nezasićena masna kiselina koju nalazimo u mesu i mliječnim proizvodima, a ima jak učinak na sagorijevanje masti i rast mišića. Pomoću mehanizama CLA utječe na smanjenje udjela tjelesne masti u organizmu na način da smanjuje pohranjene masti nakon obroka, povećava razgradnju masti u masnim stanicama, povećava “izgaranje” masti u mitohondrijima te smanjuje ukupan broj masnih stanica.

4. Laneno ulje kao dobar izvor svih važnih Omega kiselina (3,6 i 9) može pomoći ublažiti upale povezane sa povećanjem težine. Upotrijebite ga kao začin za salatu. Zbog blagog, orašastog okusa izvrsno se slaže sa svim povrćem.

5. Ulje konoplje je bogato Omega-3 kiselinom ali i Vitaminom E, moćnim antioksidansom. Njena vlakna, sjeme, prah ili ulje bogat su izvor proteina, esencijalnih masnih kiselina i probavnih vlakana koja pomažu pri očuvanje željene tjelesne težine.

6. Riblje ulje je dodatak prehrani koji poboljšava zdravlje srca i mozga a prema istraživanjima pospješuje izgradnju mišića prilikom treninga za snagu.

7. Kokosovo ulje sadrži visoku količinu zasićenih masti, oni su u obliku triglicerida srednje dugih lanaca, te ih tijelo drugačije tretira nego uobičajene zasićene masti. Kokosovo ulje organizmu se odmah i pretvara u energiju, pa stoga nije veća prijetnja zdravlju. Dobro je za prženje, a može se jesti i sirovo, jer je iznimno dobrog okusa.

A. A.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo