Ovaj proteinski kruh sastoji se od lanenih i suncokretovih sjemenki, zobenih posija i badema, a savjetuje ga se poslužiti s domaće pripremljenim namazom.
Kruh je za neke nezaobilazna namirnica, a bijeli kruh prepun je kompleksnih ugljikohidrata koje naš organizam teže probavlja i zbog toga uzrokuje debljanje. Kako ne bi u potpunosti morali izbaciti kruh iz svoje prehrane, donosimo vam recept za proteinski kruh koji neće uzrokovati osjećaj težine u želudcu, a koji je i zdravija alternativa.
Sastojci:
- 4-5 jaja (ovisno o veličini)
- 100 g lanenih sjemenki
- 120 g suncokretovih sjemenki
- 55 g kokosovog brašna
- 125 g badema, grubo nasjeckanih
- 100 g maslaca (ili 50 g maslaca i 50 g kokosovog ulja)
- 2-3 žlice zobenih posija/mekinja
- 1 dl vode
- 1 čajna žličica (puna do ruba) morske soli
- malo cimeta
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 170 °C. Maslac neka je omekšan, sobne temperature. Lanene i suncokretove sjemenke usitnite (neka ostanu malo krupnije) u mikseru ili mlinu. Bademe grubo nasjeckajte. Istucite jaja, pa dodajte po redu ostale sastojke.
Naučite sve tajne pripreme zdravog i finog domaćeg kruha
Izlijte tijesto na pleh obložen papirom za pečenje. Vlažnim dlanovima oblikujte okrugli kruh (oko 7-8 cm visok i promjera 20-25 cm). Po površini kruha pospite malo cijelih suncokretovih sjemenki.
Ostavite da se peče 45 minuta na 170 °C.
Ordinacija.hr