Bezglutenska torta s đumbirom, kruškama i bademima po receptu Jamiea Olivera - Ordinacija.hr
Hrana i recepti

Hrana i recepti

Bezglutenska torta s đumbirom, kruškama i bademima po receptu Jamiea Olivera

Torta koja nikoga neće ostaviti ravnodušnim! Podloga s đumbirom i poširanim kruškama pružit će vašem nepcu nezaboravnu kombinaciju osebujno-ljutkastoga i osvježavajuće-slatkoga okusa.

Nakon božićnih i novogodišnjih zasitnih i visokokaloričnih kolača, vrijeme je za nešto laganiju verziju u kojoj ćete još uvijek zadržati toplinu zimskih okusa. Zbog svojih sastojaka, ova torta savršena je i za osobe intolerantne na gluten.

Bezglutenska torta s đumbirom, kruškama i bademima

Potrebni sastojci:

  • 200 g maslaca
  • 200 g šećera u prahu
  • 4 jajeta
  • 220 g mljevenih badema

Karamelizirane kruške s đumbirom:

  • 300 g đumbira
  • 1 mahuna vanilije
  • 550 g šećera u prahu
  • 4 kruške
  • 20 g maslaca

Blagdanska potica: Imamo jednostavan recept za ovaj mirisni tradicionalni kolač

Priprema:

  1. Kruške ogulite, đumbir usitnite i zajedno s mahunom vanilije, koju ste očistili od sjemenki, stavite u posudu
  2. Dodajte 400 g šećera i 700 ml vode. Pustite da proključa, a onda nekoliko minuta na smanjenoj vatri pustite neka se svi okusi još dodatno pomiješaju
  3. Koristeći žlicu, pažljivo spustite kruške na dno te smjese i pustite da se krčkaju oko 10 minuta, dok ne omekšaju
  4. Izvadite kruške iz tekućine i ostavite ih sa strane da se ohlade
  5. Obložite kalup promjera 25 cm papirom za pečenje
  6. Iskoristite ostatak šećera – 150 g koji ćete pomiješati sa 100 ml vode na visokoj temperaturi. Miješajte dok ne dobijete zlatno-smeđu smjesu.
  7. Tu smjesu pomiješajte s maslacem dok ne dobijete karamelu, a zatim tanko obložite kalup tom smjesom.
  8. Izrežite ohlađene kruške na kriške i pažljivo ih aranžirajte u toploj karameli u kalupu
  9. Zagrijte pećnicu na 180ºC
  10. Za biskvit, pomiješajte maslac i šećer dok ne dobijete glatku smjesu
  11. Dodajte jedno po jedno jaje i sve dobro promiješajte. Zatim dodajte bademe i sve pomiješajte dok ne dobijete kompaktnu smjesu
  12. Tu smjesu stavite na kruške i pecite između 30 i 35 minuta.
  13. Pustite da se ohladi, rastvorite kalup i pažljivo okrenite tortu “naglavačke” kako biste je rezali za serviranje.

Uživajte u zimskoj poslastici!

Isprobajte ovu neodoljivu štrudlu s trešnjama i bademima!

Foto: Shutterstock

Ordinacija.hr

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo