Uz malo kulinarske mašte i truda, bezglutenska prehrana može biti iznimno kvalitetna i raznolika. Danas naučite kako pripremiti ukusan kruh sa sjemenkama, a bez glutena.
Što su Psyllium ljuskice?
Psyllium ljuskice su dobivene od sjemena indijskog trputca, a Polisaharidne sluzi koje sadrži na sebe vežu vodu i imaju sposobnost povećavanja svog volumena čak do 15 puta.
Kruh sa sjemenkama
Sastojci:
420 grama MIX B SCHAR bezglutenskog brašna (po potrebi dodat još brašna)
- 1 suhi kvasac
- 370 ml tople vode
- 1 čajna žličica soli
- 2 čajne žličice psylliuma (u malo mlake vode staviti te dvije žličice i pustiti da se psyllium zgusne te ga onda staviti u brašno)
- Sjemenke lana, sezama bućinih i suncokretovih po želji količina
Priprema:
- Od brašna, vode, kvasca i psylliuma umijesite glatko ali čvrsto tijesto.
- Ostavite da se diže bar 30 minuta te tada namastite ruke oblikujte štrucu i stavite u kalup.
- Pecite u kalupu promjera 32×13 cm
- Tada sjemenke rasporedite po kruhu te ih lagano utisnete u kruh da se stope sa koricom.
- Pustite ga još malo pokrivenog krpom da se diže.
- Pecite na temperaturi od 180 stupnjeva 35 do 40 minuta, ovisno o jačini pećnice.
Dobar tek!
Ana Abrahamsberg