Ako ste mislili da šunku možete jesti samo u sendvičima i salatama, varate se. Donosimo vam dva recepta
Iako se na prvi pogled čini kako je riječ o nespojivim namirnicama, kombinacija voća i šunke će vas oduševiti.
Proljetna kajgana s bučinim uljem
Sastojci za dvije osobe:
- Nekoliko kapi suncokretovog ulja
- Dvije kockice maslaca
- 1 dcl slatkog mliječnog vrhnja
- 10 dag kuhane šunke
- 4 jaja
- Vlasac, sol i papar po želji
- Nekoliko kapi bučinog ulja
Priprema:
Kuhanu šunku narežemo na kockice i prepržimo na maslacu s malo suncokretovog ulja. U zdjelici razmutimo jaja sa slatkim mliječnim vrhnjem te ih nakon par minuta dodamo na tavu šunki. Kajganu lagano miješamo prema sredini, dodamo sol i papar po želji te kad jaja poprime lijepu žutu boju maknemo s izvora vatre. Proljetnu kajganu serviramo uz sitno sjeckani svježi vlasac i nekoliko kapi bučinog ulja koje će cijelom jelu dati finu slatkoću.
Šunka u ovitku na Havajski
Sastojci za dvije osobe:
- 2 deblje šnite šunke u ovitku (cca 2 cm)
- 2 koluta ananasa iz konzerve
- 2 kockice maslaca
- Nekoliko kapi ulja
- 10 dag šećera
- Chili po želji
Priprema:
Šunku stavimo na tavu koju smo prethodno malo nauljili te pržimo minutu sa svake strane. Na vrh jedne strane dodamo malo maslaca radi finijeg okusa. Paralelno na drugoj tavi karmeliziramo kristalni šećer. Kad se šećer otopi, krećemo sa serviranjem. Prvo na tanjur stavljamo prepečenu šnitu šunke, zatim dodamo malo chilija, kolut ananasa te prelijemo s karmeliziranim šećerom. Postupak ponovimo još jednom za drugu porciju.
Autor recepta: Branko Ognjenović u suradnji s PIK Vrbovec
Foto: Shutterstock
Ordinacija.hr