Burgeri ne moraju biti visokokalorični, a ako ne želite – ne morate ih poslužiti niti uz pecivo.
Slanutak je namirnica koja sadrži puno proteina i vlakana, a odlična je za poboljšanje zdravlja srca. Također, slanutak ima niski glikemijski indeks što znači da može pomoći u kontroli dijabetesa.
Osim toga, slanutak je prepun željeza, što znači da je odlična zamjena za crveno meso te idealno za one koje su meso zamijenili biljnim namirnicama.
Pripremite burger od slanutka i poslužite ga uz salatu, omiljene namaze i umake ili u pecivu!
Sastojci:
- 1 limenka slanutka 250g
- 1/2 luka
- 1/4 paprike
- sol, papar
- maslinovo ulje
- prstohvat čilija
- krušne mrvice
Priprema:
Slanutak usitnite u multipraktiku. Dodajte nasjeckani luk, papriku, čili te malo maslinovog ulja i formirajte loptice te ih rastanjite među dlanovima.
Ako je smjesa previše ljepljiva, dodajte krušnih mrvica tako da možete oblikovati kuglice. Pecite nekoliko minuta na maslinovom ulju.
Poslužite sa salatom, maslacem od kikirikija i Spar Veggie Curry ananas namazom. Moguće poslužiti i u pecivu kao burger.
Dobar tek!
Ovaj recept je dio Akademije zdravog kuhanja, odnosno radionice “Prezimi zdravo i vitko” koju organiziraju portal Ordinacija.hr, Centar za kulturu prehrane i Interspar Hrvatska.
Isprobajte i ova tri recepta za zdrave burgere, a pripremite i proteinski kruh sa bademima, sjemenkama suncokreta i mekinjama!
Foto: Shutterstock
G. Horvat