Hrana i recepti

Hrana i recepti

Čaj od maslinova lišća: Znate li kako ga pripremiti i zašto ga piti?

Čaj od lista masline najstariji je napitak koji se koristio za liječenje brojnih poteškoća, navodi se u priručniku Najbolje od dijetetike.

Čaj od maslinova lišća ima jedinstven okus, a uvelike se razlikuje od ostalih čajeva. Možemo ga usporediti s vrlo laganim ili slabim zelenim čajem, ali s dosta izraženim okusom. 

Kako napraviti čaj od maslinovog lišća?

Recept za pripremu čaja donosimo iz priručnika Najbolje od dijetetike:

Prokuhajte željenu količinu vode i pustite da se malo ohladi prije nego što prelijete lišće kako ne bi izgorjelo. To pomaže pri razvijanju okusa i očuvanju fitokemikalija. Vodom preliveno lišće ostavite od tri do pet minuta u poklopljenoj posudi, pa procijedite. 

Čaj od maslinova lišća možete piti i hladan. Spremite ga u hladnjak i uživajte iduća dva dana u osvježavajućem napitku. 

Znate li koja vrsta meda je najbolja kod kašlja i za prehlade, a koji pomaže kod infekcija?

Kod pripreme čaja važno je da koristite lišće dobre kvalitete koje nije treirano pesticidima. 

Uberite zdrave listove bez mrlja i to sredinom jutra, kada se osuši sva rosa. Listove osušite u pećnici na 65 stupnjeva. Za jednu šalicu čaja potrebna je jedna čajna žličica listova. 

Recept za dugo kuhani čaj

Sastojci:

  • 250 g osušenih maslinovih listova (koristite samo vrste olea europaea)
  • 4 litre vode

Priprema:

  • Osušene listove stavite u veliki lonav i prelijte s vodom. Ostavite lišće da se kuha na niskoj temperaturi. Nakon 6 sati provjerite temperaturu kuhinjskim termometrom. 
  • Kada temperatura padne između 80 i 85 stupnjeva, malo otklopite posudu kako bi nešto topline isteklo van. Ovaj postupak bi trebao stabilizirati temperaturu sljedećih pet sati. 
  • U 11. satu kuhanja, dodajte vodu kako biste nadomjestili onu izgubljenu isparivanjem. Lonac poklopite i ostavite tako još sat vremena. Ukupno vrijeme pripreme čaja je 12 sati. 
  • Pripremljeni čaj potom ostavite da se hladi od dva do četiri sata, zatim procijedite i čuvajte u staklenim bocama u hladnjaku do dva tjedna. 
  • Primijetite li pojavu plijesni, čaj bacite. U polovici šalice ovako pripremljenog čaja nalazi se 213 mg oleuropeina (ekstrakt lista masline).

Istraživanja pokazuju kako ekstrakt lista masline može značajno smanjiti sistolički i dijastolički tlak, a polifenoli iz lista masline značajno poboljšavaju osjetljivost na inzulin.

Muči vas grlobolja? Ovo su čajevi koje morate imati kod kuće cijelu zimu i koji će vam pomoći

M. P.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo