Proljeće samo što nije stiglo, a s njim i bogata ponuda svježih sezonskih namirnica. Zanimalo nas je što u proljeće kuhaju naši poznati i slavni, a danas nam svoju tajnu iz kuhinje otkriva poznata manekenka i talentirana dizajnerica seta Anita Dujić Veljača.
Anita je strastvena kuharica i veliki ljubitelj hrane; “Uvijek se trudim koristiti sezonske namirnice, a svake godine se izuzetno veselim sezoni šparoga i vrganja.”, kaže Anita.
Fino jelo na brzinu: polpete od riže i suhih vrganja
Iako šparoge i vrganje možete pronaći u svakoj trgovini ili na štandu omiljenog placa, možete ih ubrati i sami. Šparoge se beru između ožujka i svibnja, a ponegdje i do srpnja. One rastu posvuda; u šumi, u granju i šikari, no treba se biti brz jer je njihova sezona kratka. Na sreću, tijekom godine se mogu nabaviti u specijaliziranim prodavaonicama. Vrganje ćete naći u šumama, na rubovima šuma i često po livadama uz rubove šuma. Tijekom godine se javljaju u više navrata.
Donosimo vam recept za jelo koje je Anita Dujić Veljača jednostavno nazvala “Fuži/Vrganji/Šparoge”, a voli ga jer je lagano, zdravo i brzo se priprema.
Sastojci za 2 osobe:
- svežanj divljih šparoga
- vrganji (mogu biti bilo koje druge gljive)
- 1 tikvica
- fuži
- maslinovo ulje
- 2 dcl bijelog vina
- češnjak
- grana padano/ribanac
- sol, papar
Priprema:
- U zdjeli zagrijete posoljenu vodu, a kada prokuha dodajte narezane šparoge i kuhajte cca 4-5 minuta.
- Na maslinovom ulju lagano popržiti češnjak, odmah dodati vrganje, miješati par minuta, zatim dodati tikvice, podliti s bijelim vinom, te dodati sol i papar.
- Miješati cca 10minuta, dodati ribanca/grana padano po želji, zatim šparoge, te fuže i sve dobro promiješati.
Dobar tek!
Gljive: naučite razlikovati otrovne od jestivih!
Photo: Pixsell/Goran Jakuš
Photo: Anita Dujić Veljača
Ana Abrahamsberg