Ljeti nas organizam općenito traži laganiju hranu, hladnu i osvježavajuću poput raznih voćnih i povrtnih salata, smoothieja i sladoleda.
Upravo na laganoj hrani bi se i trebala bazirati naša prehrana u ovom periodu, sa što više svježeg voća i povrća i naravno brzinskih recepata koji će minimizirati naše provođenje vremena za vrućim štednjakom.
Dobro je što se sve ove sezonske namirnice mogu pripremiti vrlo brzo i jednostavno, bez prevelike pripreme, a da i dalje uživate u fantastičnom okusu vi i cijela obitelj. Donosimo nekoliko brzih recepata uz koje će zdrava prehrana ovog ljeta postati vaša nova rutina.
Salata od rukole s kozjim sirom i ukusnim preljevom – jednostavan recept koji će spasiti dan
Hladni wrap gotov u trenu
Sastojci:
- Tortilja, integralna, 2 komada, 80 g
- Mrkva, ribana, 1 šaka
- Kupus, bijeli, riban, 1 šaka
- Sirni namaz, okus vlasac, ½ pakiranja, 50 g
- Mozzarella light, 4 listića, 50g
PRIPREMA:
Gotovu tortilju premazati sirnim namazom i posložiti listiće mozzarelle te ubaciti ribanu mrkvu i ribani kupus. Tortilju zarolati i konzumirati hladnu ili ju u grill tosteru ispeći da bude hrskava. Po želji servirati uz zdjelu salate po izboru.
Punjene tikvice
Sastojci:
- Tikvice, izrezane, 2 ploda
- Mrkva, 1 manji plod
- Paprika, zelena, izrezana,1/2 manjeg ploda
- Mljeveno meso, 100 g
- Rajčica, pelati, 0,3 šalice, 50 g
- Sol, 1 čajna žličica, 5 g
- Peršin, list, usitnjeni, 1 jušna žlica, 4 g
- Sir, gauda, 1 mali komad, 28 g
PRIPREMA:
Tikvice prerežite, izdubite i blanširajte. Na ulju propirjajte mljeveno meso, nasjeckano meso tikvice, mrkvu, papriku te začine i pirjajte. Podlijevajte vodom dok meso nije kuhano. U namašćen lim stavite blanširane tikvice pa ih napunite. Na vrh stavite malo ribanog sira. Stavite ih peći, a u lim dodajte i malo vode. Pecite 45 minuta na 200°c.
Popečci od povrća
Sastojci:
- Ulje ili maslac, 1 čajna žličica, 5 g
- Tikvice, ribane, 1 plod
- Luk, ½ ploda
- Meksička mješavina, konzervirana 0,5 šalice, 140 g
- Jaje, cijelo, 1 komad, 50 g
- Sir, Gauda ribani, 1 mali komad, 28 g
- Brašno, integralno, 0,5 šalice, 60 g
- sol
PRIPREMA:
Tikvicu naribati i dobro ocijediti od vode, dodati joj mješavinu iz konzerve, 1 jaje, ribani sir, sol, mladi luk sjeckan i umiješati brašno. Oblikovati u polpete i peći na malo ulja s obje strane dok ne poprimi zlatnu boju. Servirati uz zdjelu salate po želji. Ovdje možete koristiti i smrznutu meksičku mješavinu koju prethodno treba termički obraditi ili napraviti svoj miks povrća.
5 brzih ljetnih obroka po receptu nutricionistice koji će vas oduševiti
Foto: Shutterstock