Puno je načina na koje se može ispeći jaje, a mi vam donosimo najlakši!
Nije teško jaje ispeći, ali je ponekad nešto teže pogoditi kako da žumanjak ostane u tekućem stanju a da jaje ne morate okretati. Ustvari, ima li što gore kad se veselite ukusnom žumanjku na svježem kruhu a to ne dobijete na tanjur…
Kojim trikom do savršeno pečenih jaja?
Najvažnije je imati dobru tavu koju ćete jako zagrijati i to barem 3 minute prije nego na nju stavite jaje inače će se ono zalijepiti na tavu.
Potrebna su vam:
- 2 jaja
- maslinovo ulje
- sol
- papar
Jaja ćete prvo razbiti i staviti u posudu te ih polako izliti na vruću tavu i dobro zagrijano ulje.
Rubovi bjelanjka bi trebali biti hrskavi ali ne zapaljeni, pa ako primijetite da je vatra prejaka kad u tavu stavite jaje odmah maknite s vatre i pričekajte minutu da se tava malo ohladi te vratite na vatru ali i koristiti poklopac.
I vrapci na granama znaju da su orašasti plodovi zdravi, ali koje jesti za zdravo srce, mozak…?
Uvijek biste trebali koristiti svježa jaja.
Priprema:
- Na tavu stavite ulje i dobro ga zagrijete.
- Jedno po jedno jaje stavljajte na tavu i odmah stavite poklopac te smanjite vatru.
- Nemojte jaja okretati, pustite da se peku 2-3 minute.
- Jaja izvadite na tanjur, posolite i popaprite te odmah poslužite.
Znate li koliko su jaja zdrava?
Jaja su prije svega zdrava namirnica, organizmu daju dovoljno vitamina, vlakana, proteina i željeza. Jaja možete pripremiti na bezbroj načina, a evo i razloga zašto biste ih trebali dodati doručku i ručku.
Čuvaju vid: Jaja su bogata jakim antioksidantima zeaksantinom i luteinom koji štite oči od lošeg utjecaja UV zraka te smanjuju rizik od nastanka očne mrene. Skuhajte nekoliko jaja navečer kako bi ujutro imali zdrav doručak ili ih čuvajte u hladnjaku kako bi uvijek pri ruci imali nešto zdravo za pojesti.
Smanjuju osjećaj gladi: Ne samo da će jaja vašem doručku ili ručku dodati puno esencijalnih hranjivih tvari nego će i umanjiti želju za slatkom, prženom i masnom hranom.
Poslastica za one na dijeti: Jedno jaje sadrži oko 70 kalorija, pa su stoga važan dio niskokalorične prehrane. Jedno je istraživanje pokazalo da su pretili ljudi koji su za doručak jeli dva jajeta izgubili 65 posto više težine nego žene koje su ujutro jele pecivo. Proteini u jajima brže zasite i produžuju osjećaj sitosti, a to znači da ćete manje biti u napasti posegnuti za grickalicama ili zavirivati u hladnjak.
Zobena kaša – 5 razloga zašto je jesti (osim što uravnotežuje šećer i potiče metabolizam)
Smanjuju rizik od raka: Jaja su jedan od najboljih izvora nutrijenta kolina – jedno jaje sadrži oko 30 posto dnevne preporučene doze. Istraživanja su pokazala da su žene koje su unosile velike količine kolina imale 24 posto manje šanse za oboljenje od raka dojke. Kolin se nalazi uglavnom u žumanjku jajeta, tako da slobodno možete izbaciti bjelanjak prilikom pripremanja omleta.
Sadrže najkvalitetnije bjelančevine: Jaja se smatraju jednim od najkvalitetnijih prirodnih izvora bjelančevina (proteina) i esencijalnih masnih kiselina koje su ključne za mnoge funkcije u organizmu, uključujući rast i razvoj tjelesnih tkiva te normalan rad mišića i živaca.
Upravo zbog visokog udjela proteina jaja se preporučuju kao idealan doručak koji daje zdravu energiju. Dobro je znati da jaja daju dulji osjećaj sitosti pa se tako smanjuje žudnja za hranom tijekom dana.
Dobar tek!
Ordinacija.hr