Donosimo vam recept za pripremu sushija s potpisom slavnog chefa Motohika Mochizukija iz zagrebačkog Hanamija.
Sushi – jelo od sastojaka koji su odlični za imunitet i probavu
Sastojci:
- 500 g riže
- 0,9 dl sushi octa
- 8-10 listova nori alga
- sushi đumbir (gari)
- wasabi
- soja-sos
- majoneza
- avokado
- riba (tuna, losos, rakovo meso, kozice…)
Tradicionalni japanski ramen pripremite po receptu slavnog kuhara
Priprema:
Najkritičniji dio pripreme sushija je odabir prave riže i njezino kuhanje. Preporučuje se koristiti specijalnu rižu Shari, ali poslužit će i bijela riža kratkog zrna. Bitno da je ljepljiva. Rižu je potrebno dobro isprati. Pustite je da se “odmori” 20-ak minuta pa je stavite kuhati. Na početku kuhajte rižu na jačoj vatri uz povremeno miješanje sve dok ne proključa. Nakon što proključa, smanjite vatru, poklopite lonac i kuhajte je još desetak minuta.
Kad se riža skuha, izvadite je u posudu i počnite s pripremom posebnog preljeva od dvije žlice rižina octa, pola žlice šećera, pola žličice soli. U posudi zagrijte rižin ocat, šećer i sol.
Preljev konstantno miješajte pomoću mutilice i kuhajte sve dok ne proključa. Smanjite vatru i kuhajte još minutu do dvije. Topli preljev prelijte preko tople riže i promiješajte drvenom žlicom. Ostavite rižu da se ohladi na sobnu temperaturu.
Sushi se najčešće puni sirovom ribom pa na dasci za rezanje lijepo izrežite svježe komade tune i dimljenog lososa. Dodajte avokado.
Na kraju zamotajte sushi pomoću bambusova podmetača ili prozirne folije. Dio nori lista na koji niste stavili rižu malo navlažite vodom i preklopite ga tako da se zalijepi za glavni dio.
Uz sushi poslužite soja-umak, đumbir ili wasabi za umakanje.
Alge – brzo se pripremaju, daju posebnu notu jelu i jako su zdrave
M. S.
Foto: Shutterstock