Kako pripremiti sushi kod kuće? Japanski sushi majstor otkriva svoje tajne - Ordinacija.hr
Hrana i recepti

Hrana i recepti

Kako pripremiti sushi kod kuće? Japanski sushi majstor otkriva svoje tajne

Riba je također jedan od rijetkih prirodnih izvora vitamina D, neophodnog za zdravlje kostiju, te sadrži važne minerale poput joda, cinka, željeza i magnezija. Foto: Shutterstock

Donosimo vam recept za pripremu sushija s potpisom slavnog chefa Motohika Mochizukija iz zagrebačkog Hanamija.

Sushi – jelo od sastojaka koji su odlični za imunitet i probavu

Sastojci:

  • 500 g riže
  • 0,9 dl sushi octa
  • 8-10 listova nori alga 
  • sushi đumbir (gari)
  • wasabi
  • soja-sos
  • majoneza
  • avokado
  • riba (tuna, losos, rakovo meso, kozice…)

Tradicionalni japanski ramen pripremite po receptu slavnog kuhara

Priprema:

Najkritičniji dio pripreme sushija je odabir prave riže i njezino kuhanje. Preporučuje se koristiti specijalnu rižu Shari, ali poslužit će i bijela riža kratkog zrna. Bitno da je ljepljiva. Rižu je potrebno dobro isprati. Pustite je da se “odmori” 20-ak minuta pa je stavite kuhati. Na početku kuhajte rižu na jačoj vatri uz povremeno miješanje sve dok ne proključa. Nakon što proključa, smanjite vatru, poklopite lonac i kuhajte je još desetak minuta.

Kad se riža skuha, izvadite je u posudu i počnite s pripremom posebnog preljeva od dvije žlice rižina octa, pola žlice šećera, pola žličice soli. U posudi zagrijte rižin ocat, šećer i sol.

Preljev konstantno miješajte pomoću mutilice i kuhajte sve dok ne proključa. Smanjite vatru i kuhajte još minutu do dvije. Topli preljev prelijte preko tople riže i promiješajte drvenom žlicom. Ostavite rižu da se ohladi na sobnu temperaturu.

Sushi se najčešće puni sirovom ribom pa na dasci za rezanje lijepo izrežite svježe komade tune i dimljenog lososa. Dodajte avokado.

Na kraju zamotajte sushi pomoću bambusova podmetača ili prozirne folije. Dio nori lista na koji niste stavili rižu malo navlažite vodom i preklopite ga tako da se zalijepi za glavni dio.

Uz sushi poslužite soja-umak, đumbir ili wasabi za umakanje.

Alge – brzo se pripremaju, daju posebnu notu jelu i jako su zdrave

M. S.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo