Alge - brzo se pripremaju, daju posebnu notu jelu i jako su zdrave

Sushi morske alge PXL 130515 10645214

Iako su azijske zemlje posebno poznate po, skoro, svakodnevnoj upotrebi različitih vrsta algi, u većina drugih zemalja svijeta, alge su minimalno prepoznate kao namirnica, izuzev Irske, Norveške, Islanda...

No, još od antičkih vremena na obalnim su područjima alge neizostavna namirnica. Alge su poznate kao vodene biljke, često nazivane morskim travama, a prepoznato je preko 25 tisuća različitih vrsta. One alge koje se najčešće koriste za konzumaciju su poznate kao makroalge, koje rastu pretežito na velikim dubinama oceana, a one najcijenjenije su: Spirulina, Chlorella, Kelp, Kombu, Wakame, Nori, Afa te Dulse, Arame...

Alge slobodno možemo nazvati vodenim superbiljkama zbog količine minerala, bjelančevina, vlakana, aminokiselina, vitamina C i mnogih drugih nutritivno vrijednih elemenata koje sadrže.

Njihov okus sličan je okusu drugih morskih plodova, dok su neke blagog, druge imaju izoštreniji okus, a ako ne možete zamisliti konzumiranje u njihovom punom obliku, dolaze i u obliku tableta i praha.

Alge imaju pozitivan učinak na: 

  • smanjivanje tjelesne težine, odnosno asistiraju gubitku masnih naslaga

  • borbu protiv tumora

  • od davnina služe kao lijek za smanjenje oteklina

  • alge reguliraju metabolizam, kao i što potiču detoksikaciju organizma

  • vrsta mikroalge – spirulina, preporučuje se za liječenje problema s vidom, kao i pri olakšavanju kod menstrualnih tegoba

  • Spirulina također podiže imunitet, a navodi se i njen utjecaj kao štit od mučnina nakon zračenja – najčešće se koristi u prahu, na način da se dodaje prirodnim sokovima, poput onog od iscijeđenog krastavaca i jabuke, u domaćem pudingu... 

Kako se koriste najpoznatije vrste (makro)algi?

Nori alge

Nori je zelena morska salata koja ima pahuljastu teksturu, a najčešće se koristi za pripremanje sushija, odnosno kao omot. Osim toga, često se dodaje kao ukras na azijskim salatama i juhama, poput miso juhe.

Wakame alge

Wakame je tamno zelena alga koja slatkastog okusa, a najčešći je dodatak miso juhama. Prodaje se osušena, a kada se prelije tekućinom, njen obujam naraste

Dulse alge

Dulse je pak crvena makroalga, a naziva se još zelenom salatom mora. Izuzetno su slane, a najčešće se dodaju u variva, juhe i salate.

Kako pripremati izabrane alge? 

Ako se odlučite konzumirati alge, a trebali biste zbog svih njihovih dobrobiti na vaše zdravlje, postoji nekoliko načina na koji ih možete pripremiti. Priprema ovisi ne samo o vrsti i okusu kojeg možete očekivati, već i o svježini algi. Najčešće se jedu skoro pa sirove kao dodatak salatama, a jedan od načina termičke obrade je tek prelijevanje s vrućom vodom te ostavljanje da kratko odstoje u njoj ili tek kratko kuhanje. No, mogu se kuhati i duže vrijeme kako bi otpustile svoj specifičan morski okus. Nakon što ste ih namočili u vodi, također ih možete staviti u tavu ili wok te dinstati s drugim povrćem.

Morske trave, salate ili makroalge, kako god ih odlučili zvati, dati će posebnu notu vašoj hrani, a i jedine su biljke na svijetu koje sadrže skoro sve minerale koje su potrebne ljudskom organizmu!

Pogledajte kako kreativno pripremiti obroke u staklenkama, te naučite kako pripremiti jastoga sa senfom!

Foto: Danijel Berkovic/PIXSELL

G.H. 

 Prati nas na Viber Public Chatu!