Korejsko mlijeko s jagodama: Isprobajte ovo ljeto nešto novo, osvježavajuće i ukusno - Ordinacija.hr
Hrana i recepti

Hrana i recepti

Korejsko mlijeko s jagodama: Isprobajte ovo ljeto nešto novo, osvježavajuće i ukusno

Foto: Shutterstock

Zanimljiv napitak prema originalnom receptu priprema se s duplo više šećera, a vi ga pripremite po svom ukusu.

Pije vam se nešto slatko, domaće, osvježavajuće? Korejsko mlijeko s jagodama napitak je koji morate probati. Priprema se znatno drukčije od smoothieja na koje ste navikli, ali vrlo je jednostavno za pripremu. Potrebna su vam samo tri osnovna sastojka koja možete prilagođavati sebi. Uživajte!

Ovakav smoothie još niste probali! Ako želite popiti sok od cikle, a da je ni ne osjetite, ovo je recept za vas

Sastojci za dvije osobe:

  • 140 g jagoda
  • 70 g šećera
  • 2 šalice mlijeka
  • nekoliko kockica leda

Priprema:

Zgnječite jagode ili nasjeckajte na sitnije komadiće. Ako koristite smrznute jagode, možete ih staviti u blender zajedno s dvije žlice tople vode i nježno ih izmiksajte.  

Usitnjene jagode pomiješajte sa šećerom. Ohladite tako pripremljeni sirup u hladnjaku, oko sat do dva. 

Pripremite čaše i u svaku čašu stavite 4 žlice sirupa od jagoda i šećera. 

Ulijte mlijeko i odmah poslužite zajedno s ledom. Slamkom dobro promiješajte jagode s dodanim lijekom.

Fantastična rolada s jagodama: Jednostavna poslastica kao stvorena za nedjelju

JAGODE ĆE OČUVATI I ZDRAVLJE MOZGA AKO IH JEDETE SVAKODNEVNO

Znanstvenici tako kažu da su jagode odgovorne za smanjeno propadanje mozga, a moguće da su za to odgovorni flavonoidi koji se u njoj nalaze, a oni imaju protuupalna svojstva i štite od nastanka raka.

PROBAVNI SUSTAV ĆE TAKOĐER UŽIVATI DOBROBITI OD JAGODA

Jedna šalica jagoda sadrži oko 3 grama topivih i netopivih vlakana, a ona topiva su jako važna za dobru probavu jer nakuplja vodu u probavni trakt i tako pomaže da se nutrijenti lakše razgrade. Netopiva vlakna dodaju čvrstoću stolici pa će tako ona lakše i brže prolaziti kroz crijeva.

Jagode dokazano pomažu u prevenciji starosne makularne degeneracije, najčešćeg uzroka sljepoće starijih osoba. Istraživanje je pokazalo da je svakodnevnom konzumacijom tri ili više voćki moguće smanjiti rizik razvoja makularne degeneracije za više od 36 posto. Znanstvenici vjeruju kako se dobrobiti mogu pripirati elaginskoj kiselini, antioksidansu iz jagoda.

Zapamtite da što više jedete jagoda to će vaše tijelo biti zdravije. Možete ih jesti samostalno ili dodati doručku, a sigurno su odličan dodatak za zdravu prehranu. Važno je naglasiti da samo svježe i smrznute jagode sadrže pregršt korisnih sastojaka koji doprinose zdravlju. Naime, prerađeno voće gubi većinu – ako ne i sve nutritivne vrijednosti.

M. P.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo