Prehrana kod kuće neka nam postane što zanimljivija i jedno pozitivno iskustvo. Isprobavajte nove recepte!
Mi vam u nastavku donosimo recept za mediteransku pogaču Sanje Jelušić, dipl. ing. preh. teh. iz NZJZ-a „Dr. Andrija Štampar“.
Mediteranska pogača
Sastojci:
- 400 g brašna (integralno/bijelo)
- 20 g kvasca
- 1 žličica soli
- 1 žličica šećera
- 250 ml tople vode
- 4 žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja ili nekog drugog maslinovog ulja
- Ružmarin (svjež ili suhi)
- Origano
- Mini rajčice
- Masline
Priprema:
Kvasac pomiješajte s vodom, šećerom i ostavite da se na toplom mjestu diže 10 minuta. Brašnu dodajte sol, origano, 2 žlice maslinova ulja te dignuti kvasac i umijesite glatko tijesto.
Tijesto ostavite stajati na toplom mjestu dok mu se volumen ne udvostruči (cca. 30 do 60 minuta). Zatim ga premijesite, formirajte u kalup u kojem ćete ga peći.
Ostavite stajati još 15 minuta na toplom mjestu, premažite ga preostalim uljem i prstima nabodite tijesto kako biste izradili male rupice u koje ćemo stavljati masline, male rajčice po želji. Pecite u pećnici zagrijanoj na 200 Celzijevih stupnjeva 20 minuta.
Pospite ga krupnom solju i začinskim biljem i pecite još 5 minuta.
Foto: Shutterstock