Nema ljepšeg prizora u šumi od svježeg i zdravog vrganja koji samo čeka da ga se ubere.
Ove su gljive stvorene da se u njima uživa stoga iskoristite sezonu obilja u kojoj su i cijenom nešto dostupniji.
Vrganj se oduvijek smatrao kraljem gljiva, najplemenitijim, najatraktivnijim (svojim izgledom oplemenit će svaki tanjur) i najukusnijim za pripremu. S okruglom bijelom stabljikom i tamnijim klobukom vrganji rastu u vlažnom šumskom podneblju, a beremo ih uglavnom u kratkom periodu između kolovoza i listopada. Meso vrganja je čvrsto, intenzivnog, ugodnog mirisa i nježnog okusa.
Gljive: naučite razlikovati otrovne od jestivih!
Lista jela koja se s vrganjima mogu pripremati praktički je beskonačna, ali niti je dovoljno vremena niti gljiva da bismo mogli isprobati sve što želimo pa su se neka jela s vrganjima nametnula kao obavezna, ali vi uvijek možete isprobati i nešto novo.
Vrganji su prilično osjetljivi, pa im ne treba dugo vremena za pripremu. Također su i vrlo kvarljivi, pa ako ih kupujete na tržnici provjerite izgledaju li zdravo, imaju li male rupe na stabljikama ili klobucima (što upućuje na parazite ili crve) i jesu li lijepi i čvrsti.
Musaka od svježih vrganja i krumpira
Sastojci:
- 450 g svježih vrganja
- 800 g malih krumpira za pečenje
- ½ šalice parmezana
- 1 žlica mažurana
- 1 žlica timijana
- malo ružmarina za posipanje
- ½ žlice peršina
- sol
- papar
- maslinovo ulje
Priprema:
Zagrijte malo maslinova ulja u velikoj tavi, dodajte gljive i začinsko bilje te začinite solju i paprom po ukusu. Kuhajte na srednje jakoj vatri dok gljive ne omekšaju. Dodajte grubo nasjeckani parmezan (odvojite dvije žlice za kasnije). Krumpir narezan na komade složite u vatrostalnu posudu koju ste premazali uljem i začinite solju i paprom. Na krumpire prebacite smjesu s gljivama pa opet prekrijte krumpirom. Pospite preostalim parmezanom. Pecite u pećnici zagrijanoj na 190 stupnjeva oko 30 minuta ili dok ne poprimi zlatnu boju. Na vrući složenac bacite par listića ružmarina da pusti aromu.
Imate kod kuće buče, vrganje, orahe? Pripremite jednostavnu jesensku salatu
M. R. S.
Foto: Shutterstock