Francuska salata, odnosno salata Olivier, tradicionalan je prilog na blagdanskim stolovima.
No i tijekom blagdana treba pripaziti na svoje zdravlje, pa vam donosimo recept za francusku salatu bez majoneze!
Pripremite slasnu domaću majonezu – sa ili bez jaja
Sastojci za 4 osobe:
- mrkva – 200 g
- grašak – 200 g
- kiseli krastavci – 200 g
- 5 kuhanih bjelanjaka
- 5 cijelih jaja
- krumpir – 100 g
- mileram – 50g
- jogurt 3,2% – 50g
- limun – 1 kom
- sol – po želji
- papar – po želji
Sastojci:
Oprano, ne oguljeno povrće skuhati u blago posoljenoj vodi i brzo ohladiti. Jaja tvrdo skuhati i ohladiti. Iz jaja odstraniti žumanjke, a bijelanjke narezati na male kockice veličine graška. Povrće oguliti i narezati na kockice velićine graška, kao i krastavce. U posudu pomiješati narezane kockice povrća, jaja, kiselih krastavaca i grašak. Sve zajedno začiniti sa soli, paprom i sokom od limuna. Salatu povezati mileramom i ostaviti u hladnjaku da se ohladi, a okusi prožmu. Po želji možete dodati i dio žumanjaka narezanih na kockice.
Ovaj recept su za vas pripremili:
Majstor kuhar d.o.o. tim Chefova i Nenad Bratković, magistar nutricionizma, univ.mag.pharm-NutriConsult d.o.o. i Nutriklinika.com.
Ako ipak odlučite francusku salatu pripremiti s domaćom majonezom, ovdje potražite jedini recept koji će vam ikada trebati.
Foto: Shutterstock