Proso je lako probavljiva žitarica, izuzetno bogata složenim ugljikohidratima koji pomažu održati uravnoteženu razinu šećera u krvi i tako smanjuju rizik od debljanja.
Proso obiluje i mineralima (npr. kalij, fosfor, magnezij, željezo…), baš kao i bobičasto voće s kojim tvori odličnu kombinaciju za kolač. Bobičasto voće poželjan je dodatak i zbog toga što sadrži pigment antocijanin – jedan od najmoćnijih prirodnih antioksidansa.
- 1 šalicu prosa popržite na suhoj tavi dok ne dobije svijetložutu boju i fini miris.
- U manju zdjelu stavite 1 šalicu grožđica, dodajte prstohvat soli i 1 šalicu vode da se grožđice namaču.
- Mješavinu 1 šalice prirodnog jabučnog soka (bez dodanog šećera) i 2 šalice vode zagrijte da uzavre pa dodajte poprženo proso i grožđice te kuhajte 25-30 minuta dok proso ne bude iskuhano.
- U iskuhano proso dodajte 1/2 pola šalice prženih sjemenki suncokreta i po potrebi malo meda ili ječmenog slada.
- Vruće iskuhani proso istresite na navlaženi lim ili kalup, poravnajte smjesu i pustite da se ohladi.
- Na ohlađenu smjesu stavite svježe ili smrznuto bobičasto voće po želji: jagode, maline, ribiz, borovnice, ogrozd, kupine…
- Pripremite vrući preljev za voće (možete ga dobiti tako da nakratko prokuhate 1/2 šalice ječmenog slada, ili tako da prokuhate mješavinu 1 šalice jabučnog soka, 2 šalice vode i 3 žlice agar-agara). To kuhajte 10 minuta, pa vrućom otopinom prelijte voće tako da potpuno ostane pod tekućinom. Pustite da se ohladi jer će se tako želatinirati.
- Dobro ohladite kolač kako biste ga mogli lijepo narezati.
I.V.
Foto: Shutterstock