Tijelo znojenjem hladi organizam i pritom gubi tekućinu koju je potrebno nadoknaditi. Zašto su zobene pahuljice, bobičasto voće i ohlađeni voćni napitci toliko korisni, a gazirana pića, sladoled i pržena hrana toliko štetni?
Puno je stavova i neodgovorenih pitanja vezanih uz napitke i prehranu koja nam pomaže rashladiti organizam. Kako se osvježiti bez sladoleda s čokoladnim preljevom i gaziranih sokova prepunih šećera? Naime, masna i pretjerano zašećerena hrana mogu dovesti do raznih zdravstvenih tegoba kao što su visoki tlak ili kolesterol. Odgovor smo potražili u KB Dubrava u Zagrebu vođeni iskustvom Jelene Pugelnik, magistre nutricionizma.
Brzi parfe od malina, ananasa i borovnica
Složite sloj malina, sloj borovnica i ananasa te sloj čvrstog jogurta s naribanom koricom limuna u čašu. Ponavljajte slojeve do željene visine čaše. Posipajte s malo usitnjenog badema i stavite 30 minuta u hladnjak. Dobit ćete osvježavajući šareni parfe.
Hladni napitak od jagoda
Izmiksajte jagode s bananom, grejpom i sokom od naranče te sve stavite u hladnjak na 30 minuta. Možete dodati usitnjene kockice leda.
Jagode s jogurtom
Čvrstom jogurtu dodajte 100 grama jagoda, 1 čajnu žličicu meda i svježe nasjeckanu metvicu. Takav jogurt je ukusan sam po sebi, ali ga možete pojesti s kuhanom zobenom kašom.
Smrznuta dinja s jogurtom i borovnicama
Izmiksajte dinju narezanu na kockice, borovnice i jogurt sa manjim udjelom masnoća. Sve stavite u posudu u zamrzivač te jedete kao sladoled.
Sladoled od banane
Bananu podijelite na dvije polovice. Svaku polovicu nataknite na drveni štapić (poput sladoleda), potom uvaljajte u jogurt i pospite mješavinom suhog voća i usitnjenih orašastih plodova. Stavite u zamrzivač na 30 minuta (na papir za pečenje). Konzumirajte ih umjesto sladoleda. Na taj način ste pojeli složene ugljikohidrate potrebne za energiju, zdrave masnoće, aminokiselinu triptofan koja je utjecala na povišenje serotonina bez naglih promjena razine šećera u krvi i prekomjernog unosa kalorija.
Foto: Shutterstock