Pet genijalnih razloga zašto je pametno hraniti se sezonski - Ordinacija.hr
Hrana i recepti

Hrana i recepti

Pet genijalnih razloga zašto je pametno hraniti se sezonski

Nekad smo svi jeli sezonske namirnice, ali kako danas možemo sve namirnice pronaći neovisno o godišnjem dobu, zaboravili smo na sve dobrobiti sezonskih namirnica.

Zašto je dobro jesti sezonske namirnice otkrivamo u nastavku teksta:

1. Pruža više nutrijenata organizmu

Sezonska prehrana će osigurati organizmu više nutrijenata koji su potrebni za održavanje zdravlja, a kako tijekom jeseni imamo puno manje sunca i manje izlazimo van, upravo su nam oni potrebni. 

Na primjer, brokula sadrži velike količine antioksidantnih vitamina A, C i E, ona usporava oštećenje stanica izazvano slobodnim radikalima, koje dovodi do starenja i pojave različitih bolesti. Uz spomenute vitamine, ovo povrće je puno kalcija i magnezija koji su neophodni za zdravlje zubi, kostiju i živaca, a isti sastojci pomažu održavati krvni tlak normalnim. Osim što sprječava starenje, beta–karoten iz brokule će održavati kožu zdravom i lijepom. Selen u brokuli potiče libido i plodnost. Brokula sadrži sulforafan, koji štiti hrskavicu, i flavonoid kaempferol, koji ima anti-upalna svojstva.

Ostale namirnice uključuju brojne nutrijente koje će štititi imunitet poput salata, paprike, kupusnjača, badema, sjemenki suncokreta. 

2. Pomaže zdravlju probave

Zemlja i gastrointestinalni trakt sadrže otprilike isti broj aktivnih mikroorganizama. Upravo će sezonske namirnice pomoći da održimo ravnotežu u crijevima i zaštititi tako njihovo zdravlje. Uz dodatak nutrijenata i vitamina, unosimo i više vlakana a znamo da su ona potrebna radi zdrave probave. 

Moramo li uzimati vitaminske dodatke tijekom jeseni? Evo što kaže farmaceut

3. Jednostavno je ukusnija 

Ako ste jeli jagode ili krastavce kada im je sezona, znate o čemu govorimo. Što više konzumiramo hranu koja je svježa i sezonska ona je boljeg ukusa i ne morate biti stručnjak za hranu kako biste shvatili da se radi o velikoj razlici ako jedete jabuku pakiranu koja stoji u hladnjaku i pojedete jabuku s drveta. 

4. Podržavate lokalno gospodarstvo 

Proizvodi koje kupujemo u velikim prodavaonicama često se beru prije nego što su zrele što znači da imaju manje vremena da sazru na drvetu. Kada se namirnice jedu u njihovoj sezoni i kada se kupuju kod proizvođača one će biti jeftinije a i vi ćete pomoći lokalnoj ekonomiji. Isto tako takve namirnice ne putuju preko pola svijeta kako bi došle na vaš stol, a to će ih isto tako činiti skupljima. 

Je li bolje kupiti svježu ili zaleđenu ribu? I što se događa kada je pečete u soli? Evo odgovora

5. Bolje za okoliš

Kako smo već naveli, namirnice koje nisu sezonske mogu putovati s drugog kraja svijeta te se nalaze u kutijama, plastici i raznim materijalima koji se koriste za pakiranje. Isto tako proizvodnja koja se bavi uzgojem namirnica troši puno energije a samim time i onečišćava okoliš. Ako vam nije blizu lokalna proizvodnja, potražite mjesto koje ima svježe proizvode a priroda će vam biti zahvalna. 

A.A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo