Moramo li uzimati vitaminske dodatke tijekom jeseni? Evo što kaže farmaceut - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Moramo li uzimati vitaminske dodatke tijekom jeseni? Evo što kaže farmaceut

Shutterstock

Ulazimo u sezonu “magle”, kraćih i hladnih dana, pa koji su nam to “jesenski” vitaminski dodaci potrebni?

Pomozite svom umu i tijelu da se nose s hladnim periodom godine, stresom i padom imuniteta. 

Iako redovito vježbate, hranite se zdravo i raznoliko, dodaci i dalje mogu pomoći u jačanju prirodnih rezervi vitamina i minerala u tijelu te nam pomoći da se lakše nosimo s raznim stresorima karakterističnima za ovaj period godine. Loše vrijeme te vremenske nepogode mogu nam oduzeti motivaciju za šetnju, trčanje ili odlazak u teretanu. U tom slučaju lakše nam je ostati u toplini svog doma. Također, skloniji smo tome da konzumiramo toplu, često i brzu hranu, koja možda i nije najzdraviji odabir. U ovom periodu počinju i sezone gripe, prehlade te razne viroze koje mogu iscrpiti zalihe vitamina i minerala neophodnih za normalno funkcioniranje imunološkog sustava. Kraći dani te manjak Sunčeve svjetlosti također prazne “rezerve” vitamina u našem tijelu, a spomenuti problemi mogu utjecati na smanjenu razinu energije u tijelu te pojavu depresije, objašnjava u novom broju magazina ordinacija.hr farmaceut Tomislav Živko, mag. pharm, mag. ing. agr. i izdvaja one najvažnije:

Može li magnezij pomoći kod simptoma nemirnih nogu?

Vitamini B skupine

Najpoznatiji predstavnik ove skupine, vitamin B12 (kobalamin), pomaže nam osloboditi energiju iz hrane i proizvesti crvena krvna zrnca. Ako imate manjak ovog vitamina, možete se osjećati umorno, letargično i slabo, što onda može utjecati i na vaše mentalno zdravlje. Neki ljudi s depresijom također mogu imati niske razine vitamina B12, a liječenje nedostatka vitamina B12 može pomoći u liječenju tog stanja. Najbolji izvori ovog vitamina su mlijeko i mliječni proizvodi, jaja, meso, jetrica i riba, a nalazimo ga i u žitaricama. Ako smatrate da vaša prehrana ne osigurava dovoljan unos ovog vitamina, suplementiranje bi moglo biti dobra ideja.

Vitamin C

Uporaba vitamina D s vitaminom C i mineralom cinkom pokazala se vrlo korisnom u slučaju infekcije koronavirusom. Kod hospitaliziranih pacijenata s teškim oblicima COVID-19 primjena vitamina C i D smanjuje incidenciju zaprimanja u jedinice intenzivne njege, vrijeme provedeno na respiratoru i ukupnu smrtnost.
Vitamin C, osim kao potpora imunološkom sustavu, koristan je i u mnogim drugim segmentima. On pomaže u stvaranju kolagena, složenog proteina, koji je vrlo važan za održavanje zdravlja hrskavice, vezivnog tkiva te daje čvrstoću zubnom mesu i koži.

Omega-3 masne kiseline

Omega-3 masne kiseline gotovo je nemoguće dobiti u dnevno preporučenim količinama. Omega-3 masne kiseline važne su za mozak i kardiovaskularni sustav, a za one koji ne uspiju pojesti barem jednu porciju (140 g) masne ribe tjedno, važno je osigurati suplemenetaciju ovih vrlo važnih kiselina. U ljekarnama postoje dodaci koji sadrže omega-3 masne kiseline tj. EPA i DHA prikladne za određene dobre skupine, a za vegane tu si i omega-3 masne kiseline izolirane iz algi.
Stoga suplementacija ovim masnim kiselinama u zimskim danima, osim što doprinosi poboljšanju rada srca, pomaže i u borbi sa sezonskim depresijama.

Vitamin D

Uloga vitamina D u imunitetu sastoji se prije svega u njegovu utjecaju na poboljšavanje kvalitete crijevne mikrobiote, stabilizacije imunološkog sustava (budući da je 80% imunoloških stanica locirano upravo u probavnom sustavu) te ima funkciju da se veže na posebne receptore bijelih krvnih stanica, a aktivira ih da bi stvarali posebne peptide koji brane tijelo od stranih patogena. Preporuka za suplementaciju vitaminom D obično se veže uz dijagnoze poremećaja metabolizma kostiju, pada imuniteta te u zimskim periodima od kraja rujna do ožujka.

Više pročitajte u novom broju magazina ordinacija.hr koji izlazi u subotu, 24. rujna uz Večernji list.

Ovo svi želimo znati: 7 taktika kako izbjeći posjet liječniku ili ostanak u bolnici

Ordinacija.hr

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo