Zdravlje

Zdravlje

Može li magnezij pomoći kod simptoma nemirnih nogu?

Shutterstock

Hoće li magnezij pomoći kod smirivanja sindroma nemirnih nogu? Evo što o tome misli stručnjak.

Sindrom nemirnih nogu manifestira se kao nekontrolirana potreba za pomicanjem nogu i ruku koja se pogoršava dok pokušavamo zaspati. Često se mogu javiti i nelagodni trnci u jednoj nozi koji nestaju kad se noga pokrene. Od svega toga želimo ustati i malo prošetati, što naravno, ometa san. Kod nekih ljudi ovaj se sindrom javlja od djetinjstva, a pravi uzrok još nije utvrđen. 

Još su rana istraživanja pokazala kako će prekinuti san uzrokovati frustracije i nelagodu kod onih koji doživljavaju simptome. Isto tako su istraživanja pokazala kako uzimanje magnezija za sindrom nemirnih nogu može pomoći kod smirivanja nekih simptoma jer će opustiti mišiće i živce. 

Magnezij je mineral koji se pohranjuje u kostima a kako bi se koristio za otpuštanje energije iz hrane, sintezu DNA, regulaciju krvnog tlaka te funkcioniranje mišića i živaca. Dobar izvor magnezija su orašasti plodovi, sjemenke i povrće, zeleno i lisnato. 

Postoji jedna namirnica koju trebate jesti navečer kako bi se masnoće otapale dok vi spavate

Manjak magnezija može biti odgovoran za grčeve i trnce, što može biti problem kod onih koji imaju već neka postojeća stanja koja mogu utjecati na apsorpciju nutrijenata, a mogu u pitanju biti upalne bolesti crijeva. Suplementi s magnezijom mogu pomoći kod kontrole ovog stanja, ali za većinu nas je najvažnije da se konzumira puno namirnica koje su bogate magnezijem. 

Sindrom nemirnih nogu je stanje koje će utjecati na 5 do 10 posto odraslih osoba, a simptomi uključuju svrbež, pomicanje nogu kako bi se riješili neugodnog osjećaja. Često se stanje može javiti kada predugo mirujete, a možda vam je poznat taj osjećaj kad nakon dugog leta pokušate ustati, simptomi će se povući s kretanjem i vratiti se opet kada se umirite. Dr Deborah Lee,  pojašnjava kako ovaj sindrom može otežavati život. 

“Kada se osjećaj javi, osoba će osjetiti da mora stalno pomicati udovima kako bi došlo do olakšanja i stalno će premještati noge u krevetu ili ustati kako bi prošetali. Nekima je teško odlučiti posjetiti kino ili kazalište jer strahuju da će morati sjediti cijelo vrijeme na mjestu dok bi oni trebali hodati”. Nastavlja te objašnjava kako sindrom nemirnih nogu može uzrokovati ozbiljne probleme sa snom, a oni koje pogađa često cijelu noć hodaju po stanu. Kod nekih će se javiti i nesvjesno micanje nogama.

Što jesti za život bez boli i upala? Stručnjaci otkrivaju koje namirnice uključiti u prehranu

Rezultati studije koji su objavljeni u magazinu Journal of Neurology and Psychiatry  se bavio praćenjem aktivnosti mozga kod pacijenata koji su patili od sindroma nemirnih nogu u razdoblju od 8 sati. Pratili su koliko je često poremećen san i skraćena faza REM sna, kao i perioda kada su se ispitanici ustvari budili. 

Lee pojašnjava kako ovaj sindrom češće pogađa određenu skupinu ljudi, a u pitanju su osobe stare od 40-50 godina. Navodi kako se dijagnoza najčešće postavlja kada osoba napuni 65 godina, ali se može javiti i kod djece. Radi se o kroničnom stanju koje se pogoršava s godinama i oko 60 posto pacijenata kažu da se isti sindrom javljao u njihovoj obitelji što može značiti da se radi o genetskoj predispoziciji. Sindrom nemirnih nogu je češći kod trudnica i kod pacijenata koji pate od bolesti bubrega. Povezan je i s dijabetesom, manjkom željeza i migrenama. 

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo