Pripremite složenac s patlidžanom i parmezanom prema receptu Jamieja Olivera – ukusno i zdravo

slozenac

Pripremite zdraviju verziju omiljenog obroka s patlidžanom i parmezanom!

Za razliku od originalnog recepta nije potrebno pržiti patlidžan na ulju već se on peče u pećnici, a kako mu se dodaji i svježi začini i rajčica, možete računati na ukusan i zdrav obrok

Potrebni sastojci: 

  • 3 srednje velika patlidžana koje ćete prerezati 
  • 1 luk, nasjeckan
  • 1 režanj češnjaka, nasjeckan 
  • ½ žličice sušenog origana 
  • manja konzerva sjeckanih i očišćenih rajčica 
  • 1 žličica tamnog octa
  • svježi listovi bosiljka
  • sol i papar
  • 50 g parmezana 
  • šalica krušnih mrvica ili sitno nasjeckanog starog kruha 
  • 1 žlica nasjeckanog svježeg origana

Priprema: 

Zagrijte pećnicu na 230 stupnjeva. Patlidžan prerežite u nekoliko kriški, premažite uljem i složite ga na lim za pečenje. Pecite oko 10 minuta, tada ga okrenite i pecite još par minuta. Izvadite iz pećnice i smanjite na temperaturu  od 190 stupnjeva. 

Četiri savjeta kako se hraniti zdravo, ukusno i bez kompliciranja na godišnjem odmoru

U međuvremenu u veliku tavu, koju ste prethodno zagrijali, stavite malo maslinova ulja i luk te dinstajte oko 10 minuta. Dodajte origano i češnjak te nakon 30-ak sekundi dodajte rajčicu. Smanjite vatru i kuhajte 20 minuta. 

Dodajte ocat, bosiljak sol i papar. 

Na posudu za pečenje prvo stavite malo umaka od rajčice i parmezana te krišku patlidžana i tako ponavljajte dok ne potrošite sve namirnice, a završite s rajčicom i parmezanom. U maloj posudi pomiješajte krušne mrvice i origano a možete dodati i malo maslinova ulja i time posipajte složenac. 

Pecite oko 30 minuta, izvadite iz pećnice i pustite da se hladi 5 minuta prije posluživanja.

Marinirani patlidžan odlična je alternativa mesu - recept koji ćete koristiti cijelo ljeto

Dobar tek!

Foto: Shutterstock

Ordinacija.hr

 Prati nas na Viber Public Chatu!