Bez čokolade u vrijeme blagdana? Nikako! Evo još jednog prigodnog recepta. Krema od jaja s čokoladom, biskvit s čokoladom, slatko vrhnje, vanilija i čokoladna dekoracija…
Sastojci potrebni za biskvit
200 g čokolade za kuhanje
100 g maslaca
200 ml mlijeka
1 jaje
100 g milerama
50 g šećera
250 g brašna
2 žličice jestivog škroba
1 žličica praška za pecivo
3 žlice kakaa za kolače
malo soli
Sastojci potrebni za kremu i punjenje
1 mahuna vanilije
200 ml slatkog vrhnja
3 žumanca
80 g šećera
120 g čokolade za kuhanje
200 g omekšalog maslaca
Sastojci potrebni za dekoraciju
12 gotovih čokoladnih bombona
po želji dekorativne perlice
Priprema
1. Pećnicu zagrijte na 180 °C. Naribajte čokoladu. Maslac otopite, dodajte mu 50 g čokolade i otopite je na laganoj vatri. U zdjeli izmiksajte mlijeko s jajem, kiselim vrhnjem i šećerom, a u drugoj pomiješajte suhe sastojke, brašno, škrob, prašak za pecivo kakao i prstohvat soli.
2. Smjesu mlijeka i vrhnja dodajte u brašno zajedno s otopljenom i naribanom čokoladom, pa sve dobro izmiješajte. biskvitnom smjesom napunite papirnate košarice postavljene u udubine lima za muffine i pecite ih u pećnici 20-tak minuta. Kad su gotovi izvadite ih iz lima da se ohlade.
3. Mahunu vanilije uzdužno prerežite i zakuhajte u loncu sa slatkim vrhnjem. U zdjeli izmiksajte jaja sa šećerom, ulijte dio kipućeg vrhnja izmiješajte, pa sve vratite u lonac.
Miješajte kremu na sasvim laganoj vatri dok se malo ne zgusne, ali pazite da ne zakuha! Vanilin kremu procijedite i ostavite da se ohladi do sobne temperature.
4. Nasjeckanu čokoladu za kremu otopite na pari. Maslac stucite 10 – tak minuta dok ne dobijete svijetlu kremastu smjesu. U nju umiješajte dio po dio vanilin kreme, a zatim i malo prohlađenu čokoladu. Ostavite kremu u hladnjaku.
5. Hladnim muffinima odrežite poklopčić, malo ih s vrha izdubite žličicom te ih uz pomoć pekarske vrećice dekorativno napunite ohlađenom kremom. Ukrasite ih gotovim čokoladnim jajima i srebrnim perlicama.
Isprobajte i ostale uskrsne recepte naše gastro blogerice Nade Duhović:
Jaja s gorgonzolom u umaku od rajčice
Uskršnji zečići
Slatke uskrsne pisanice
Šarena uskršnja salata
Nada Duhović
Just good food