U ponudi je cheesecake, cheesecake okruglice, ali i neizostavna vruća čokolada.
Keto dijeta nastoji tijelo dovesti u stanje da za stvaranje energije koristi vlastite masnoće, a ne da energiju stvara, kako to obično biva, iz ugljikohidrata, no to je stanje pomalo nedostižno tijekom blagdana kada su u ponudi blagdanski kolači. Ipak health.com navodi čak nekoliko keto božićnih recepata s kojima nećete prekršiti niti jedno pravilo ketogene prehrane.
Keto dijeta: 5 činjenica koje morate znati
Cheesecake s pekan orahom
Lagana krema od vanilije nadopunjena je karamel okusom pekan oraha te baze od iste namirnice.
Sastojci:
Kora
- 2 šalice pekan oraha
- 6 žličica maslaca
- 1 žličica ekstrakta od vanilije
- 1/4 šalice zdravog zaslađivača po želji
Krema
- 450 grama krem sira
- 300 ml vrhnja
- 1/4 šalice zaslađivača
- 1 žličica vanilije
Glazura
- 200 grama pekan oraha
- 1/4 šalice karamel umaka
- 1/2 žličice soli
Priprema:
Pekan orahe položite na lim i na srednjoj temperaturi pecite 5 do 8 minuta. Pritom ih ne zaboravite okrenuti kako se ne bi prepekli. Zatim ih ostavite da se hlade.
Kora
Prepržene orahe usitnite, ali ih nemojte pretvoriti u maslac. Potom dodajte maslac, zaslađivač i vaniliju te umjesite.
Gotovu smjesu položite na lim obložen papirom za pečenje te spremite u zamrzivač na hlađenje.
Krema
Izmijesite krem sir pa dodajte zaslađivač i vaniliju i miješajte sve dok smjesa ne postane glatka i lagana.
Potom kremu ravnomjerno nanesite na koru.
Glazura
Pekan orahe izmiješajte s karamel umakom i soli tako da su pekan orasi u potpunosti pokriveni, a zatim žlicom nanesite glazuru na kremu cheesecakea.
Gotov kolač ostavite na hlađenju bar tri sata, a idealno bi bilo kada bi na hlađenju bio preko noći.
10 namirnica koje morate uvrstiti u svoj plan ketogene prehrane
Vruća čokolada
Kakao, zaslađivač po izboru te prstohvat soli potrebno je izmiješati te ostaviti sa strane kako bi se mrvice kakaa i zaslađivača kasnije uspješno stopile s mlijekom.
U mlijeko s malom količinom kalorija, bademovo i konopljino mlijeko recimo, dodajte vrhnje te zagrijte na vatri. Temperaturu vatre namjestite na srednje nisku te u mlijeko i vrhnje dodajte smjesu od kakaa te miješajte dok ne proključa.
Vruću čokoladu završite s nešto ekstrakta od vanilije, tučenog vrhnja te kakao praha.
Božićni keksi
Sastojci:
- 400 grama mljevenih badema
- 3 bjelanjka
- 1 šalica zaslađivača po želji
- 1 žličica soka od limuna
- 2 žličice cimeta
Priprema:
Istucite bjelanjke u čvrstu smjesu te dodajte zaslađivač i sok od limuna, a potom i mljeveni badem te cimet.
Oblikujte čvrstu smjesu za kekse te je prekrijte i spremite u zamrzivač na sat vremena.
Ohlađenu smjesu spustite na jedan papir za pečenje, a drugim je prekrijte te valjajte sve dok ne bude 1 centimetara debela.
Izrežite kekse po obliku po želji te ih spustite na lim obložen papirom za pečenje.
U prethodno zagrijanoj pećnici, na 150 stupnjeva, pecite kekse do željene boje.
Cheesecake okruglice s karamelom
Sastojci:
- 2 pakiranja krem sira
- 1 omekšali maslac
- 1 žličica vanilije
- 1/2 šalice zaslađivača
- prstohvat soli
- karamel umak
Priprema:
Umijesite krem sir, maslac, zaslađivač i prstohvat soli, a gotovu smjesu pošpricajte vrućim umakom od karamele.
Karamelu nanesite tako da vaše puslice dobiju ukrase od trakica te ih smjestite u kalupe te smrznite na 2 sata.
Dobar tek!
Nutella, jaja i brašno su svi potrebni sastojci za ovaj kolač!
Ordinacija.hr
Foto: Shutterstock