Slatko kisela juha

slatko kisela juha, ana surac

I danas je na redu nešto kinesko :) Obožavam ovu juhu. S njom uvijek započinjem obrok u kineskom restoranu i blago je rečeno da mi vrag nije dao mira dok ju nisam uspjela spremiti i u kućnoj radinosti.

Fale kineske gljive, ali - koga nema, bez njega se može! :)

Jaka i aromatična, a ja obavezno pojačam ljutinu sambal oelekom ili čilijem. Što mogu – volim kad je začinjeno. Baš zato su količine začina malo umanjene – vi ih možete slobodno krojiti po svom guštu. Vodite se za onom da je lako nadodati ako fali! :)

Sastojci:

  • 1 mrkva – narezana na štapiće
  • 1 – 2 stabljike mladog luka – narezati i bijeli i zeleni dio
  • Pola češnja češnjaka - narezan što sitnije
  • vježi đumbir – komadić 1 x 1 cm – narezan na sitne kockice ili nariban
  • Bambus (iz staklenke) – pola šalice
  • pola šalice graška
  • Pileći file – po želji (može i bez njega)
  • pola litre povrtnog temeljca
  • Čili u prahu – pola žlice
  • 4-5 žlica reduciranog aceta balsamica
  • Pola žlice smeđeg šećera
  • Sol, papar
  • 4-5 žlica soja umaka
  • Pola žličice slatke crvene paprike
  • Suncokretovo ulje – 3-4 žlice
  • Razmućeni bjelanjak
  • škrobno brašno
  • voda

Priprema:

1. Pomiješajte reducirani aceto balsamico, smeđi šećer, malo soli i papra, soja umak, slatku crvenu papriku i čili. Na ulju popržite bijeli dio mladog luka, mrkvu i piletinu, dinstati dok sve namirnice ne dobiju lijepu boju. Dodati sitno sjeckani đumbir i češnjak i još kratko dinstati.

2. Dodati smjesu začina (aceto, čili, sol...), par puta promiješati, podliti pilećim temeljcem, dodati grašak i bambus te pustiti da se kuha desetak minuta. Pomiješati žlicu škrobnom brašna s par žlica vode, dobro promiješati i uliti u juhu. Pojačati vatru i sve dobro promiješati.

3. Na samom kraju dodati razmućeni bjelanjak tako da u bjelanjak močimo vilicu koju potom uronimo u juhu, i tako dok ne potrošimo sav bjelanjak.

4. Posuti sa zelenim dijelom mladog luka i po želji začiniti s još malo čilija ili aceta...ili šećera :)

Ana Surać
Steamy, creamy...

 Prati nas na Viber Public Chatu!