Hrana i recepti

Hrana i recepti

Šunka u kukuruznom kruhu koju morate napraviti za Uskrs

Šunka u kruhu se tradicionalno priprema za Uskrs, a ovaj recept s kukuruznim kruhom odličan je izbor za one koji žele pripremiti zdraviju verziju šunke u kruhu.

Pripremite:

  • šunku po želji – moja je bila od vrata, oko 1 kg težine

Potopite šunku u hladnu vodu, dodajte 2-3 lista lovora, nekoliko zrna papra i 2-3 klinčića, a po želji trećinu vode zamijenite bijelim vinom.

Ostavite na laganoj vatri, da se šunka kuha 45 minuta. (Neke šunke su već kuhane pa ih ne morate kuhati, samo ih dobro obrišite.)

Šunku ostavite da se ohladi u tekućini u kojoj se kuhala. Zatim je ocijedite i dobro obrišite. Preporučam da šunku skuhate dan ranije i onda sutradan pečete kruh.

Sastojci za kruh:

  • 125 g palente (vagano prije kuhanja)
  • oko pola žličice do žličicu soli (pripazite s količinom jer je šunka slana)
  • 60 g maslaca
  • 450 g brašna
  • žličicu šećera
  • 1 suhi kvasac
  • oko 2.5 dl mlijeka

Priprema:

Posolite vodu, pustite da uzavri. Usipajte palentu i miješajte, da se skuha i zgusne. Umiješajte maslac. Palentu zatim ohladite i pripremite ostale sastojke.

Pomiješajte malo brašna, kvasac, žličicu šećera i dio toplog mlijeka. Kada se kvasac digne dodajte ostatak brašna i mlijeka. Umrvite palentu i zamijesite glatko tijesto koje se odvaja od posude. Tijesto vam ne smije biti premekano i ljepljivo. Po potrebi dodajte još malo glatkog brašna.

Ostavite na toplom, u pokrivenoj posudi da se diže oko sat vremena.

Izvadite tijesto iz posude, razvaljajte da bude dovoljno veliko za šunku. Šunku stavite na tijesto i preklopite tijesto po njoj, kao kuvertu. Po potrebi spojeve premažite s malo vode, da bolje prijanjaju. Okrenite tako da vam preklop bude prema dolje i stavite u posudu. Ostavite na toplom da se diže 30ak minuta.

Zagrijte pećnicu na 200°C, stavite kruh u posudu za pečenje i u tijestu sa strane probušite 2 rupice, da kroz njih može izlaziti para. Pecite onoliko koliko teži šunka. Ako je teška 1 kilogram, oko sat vremena.

Francuska salata bez majoneze za zdrave blagdane

Foto:Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo