Vrhunska poslastica u kojoj se savršeno stapaju okusi čokolade, slatkog vrhnja i lješnjaka zasigurno nikoga neće ostaviti ravnodušnim.
Torta od lješnjaka i slatkog vrhnja
Za okrugli oblik kalupa promjera 26 cm je potrebno:
Za tijesto
- 140 g lješnjaka
- 10 jaja
- 170 g šećera
Za nadjev i ocaklinu
- 1 vrećica ocakline od lješnjaka
- 200 g slatkog vrhnja
- 40 g nasjeckanih lješnjaka
- 20 g šećera
- 1 vrećica vanili šećera
Priprema: 90 min
Pečenje: 50 min
- Zagrijete pećnicu na 180 stupnjeva, popržite lješnjake u pećnici pa ogulite kožicu. Sameljete ih na sitno.
- Razdvojite žumanjke i bjelanjke.
- U posudi izmiješate žumanjke, šećer i mljevene lješnjake.
- Istucite snijeg od bjelanjaca te ga umiješate u smjesu s lješnjacima.
- Kalup za pečenje obložite papirom potom stavite tijesto. Pecite 50 minuta.
- Izvadite kolač iz pećnice, ostavite ga 60 minuta u obliku, a potom izvadite.
- Rastopite ocaklinu u posudi uronjenoj u vruću vodu.
- Istucite slatko vrhnje za nadjev uz dodatak šećera i vanili šećera.
- Prerežete tortu na 2 dijela, na donju polovicu stavite nadjev, poklopite drugom polovicom tijesta te namažite preostali nadjev.
- Tortu premažite ocaklinom i po želji ukrasite lješnjacima
Izvor: Reader’s Digest
Ana A.
Foto: Shutterstock