Tradicionalno jelo na moderan način: bezglutenski štrukli chefice Ane Grgić - Ordinacija.hr
Hrana i recepti

Hrana i recepti

Tradicionalno jelo na moderan način: bezglutenski štrukli chefice Ane Grgić

Jelo koje obožavaju svi – i stari i mladi – dobilo je novo ruho. Pogledajte kako pripremiti bezglutenske štrukle u kojima ćete uživati.

Iz kuhinje poznatoga zagrebačkoga hotela Esplanade, koji je inače prvi u Hrvatskoj dobio Bosk certifikat gluten free standarda, chefica Ana Grgić daje recept za bezglutenske štrukle kojima nećete moći odoljeti.

Recept za bezglutenske štrukle

Tijesto

Nadjev

  • 1000 g svježeg sira
  • prstohvat soli
  • 4 jaja
  • 2 jušne žlice bezglutenskog brašna

Preljev (opcije)

  • 80 g maslaca
  • 60 g bezglutenskih krušnih mrvica
  • 500 ml vrhnja

Priprema:

  • Prosijte beglutensko brašno. Pripremite malo mlake vode. Napravite malo udubljenje u središtu prosijanog brašna, u njega stavite sol, ulje i jedno jaje. Pomiješajte sve polako dodajući mlaku vodu. Mijesite tijesto dok ne postane potpuno glatko. Podijelite tijesto na tri jednaka dijela, četkicom ih namastite uljem, pokrite zagrijanom zdjelom i ostavite da odstoji oko pola sata.

U međuvremenu pripremite nadjev:

Miješajte svježi sir, umućena jaja i sol dok smjesa ne postane lagana i pjenasta. Dodajte bezglutensko brašno i dobro promiješajte.

  • Dobro pobrašnite stolnjak – bezglutenskim brašnom. Razvaljajte valjkom jedan od komada tijesta, te nastavite razvlačiti tijesto nabrašnjenim rukama prema rubovima stola dok ne postane tanko.

Budući da se ova verzija štrukli radi od bezglutenskog brašna, tijesto će vjerojatno biti manje rastezljivo i lakše će pucati, pa ćete sami prilikom pripreme odrediti njegovu debljinu, no ipak odrežite sve debele rubove.

  • Ostavite razvučeno tijesto da se malo prosuši. Rasporedite trećinu pripremljenog nadjeva preko jedne polovine pripremljenog tijesta i zamotajte u savijaču.
  • Pritisnite savijaču svakih 5 cm ručkom velike kuhače, a zatim izrežite štrukle rubom tanjurića. Rubovi tijesta moraju biti lagano slijepljeni da smjesa ne izlazi van.
  • Kuhajte štrukle u slanoj kipućoj vodi oko 15 min, ali ne kuhajte istovremeno velike količine. Izvadite štrukle iz vode pomoću žlice s prorezima, da se ocijede te ih složite na tanjur.

Bezglutenski kruh sa sjemenkama koji će oduševiti i najveće gurmane!

Serviranje:

  • Nakratko popržite bezglutenske krušne mrvice u ulju i pospite preko štrukli. Štrukle pripremljene na ovaj način se mogu poslužiti kao posebno jelo.
  • Možete poslužiti kuhane štrukle s bezglutenskim krušnim mrvicama i kao slasticu, ali u tom slučaju dodajte manje soli u nadjev i pospite štrukle šećerom.
  • Još jedan način pečenja štrukli – kao što to rade u hotelu Esplanade je da kuhane štrukle složite u duboku posudu za posluživanje (može jedna veća ili nekoliko manjih keramičkih), prelijete vrhnjem za kuhanje i pečete u pećnici (200C) oko 45 min do zlatno smeđe glazure.

Sve što morate znati o celijakiji i bezglutenskoj prehrani!

Dobar tek!

Foto: Esplanade hotel

J. R.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo