Umak za tortilje s karameliziranim lukom i parmezanom

umak za tortilje

Kremasti, bogati umak za tortilje idealan je za druženje prijateljima, hladno pivo i uživanje.

Kremasti umak s karameliziranim lukom i parmezanom možete kombinirati s povrćem, a ne samo klasičnim grickalicama poput čipsa i tortilja, ili pak s krekerima, baguettima i sličnim prilozima. Slatkasto-slankastog je okusa i idealan kao predjelo.

Sastojci:

  • 500 grama žutog luka
  • 100 grama sirnog namaza
  • 120 grama kiselog vrhnja
  • 30 grama naribanog parmezana
  • jedna jušna žlica vinskog octa
  • jedna jušna žlica svježih nasjeckanih listića majčine dušice

Priprema:

1. Luk narežite na sitne kriške i dinstajte na malo maslinovog ulja 15 minuta. Smanjite vatru i poklopljeno kuhajte pola sata. Luk će se potpuno karamelizirati i postati mekan. Pazite da ne zagori - miješajte svakih nekoliko minuta.

2. Luk prebacite na dasku za rezanje povrća i ostavite neka se ohladi. Usitnite nožem na komadiće.

3. Sirni namaz razradite mikserom, tako da postane pjenast i lagan. Umiješajte vrhnje, parmezan (ili neki drugi sir po želji, samo da je nariban), vinski ocat i majčinu dušicu. Dodajte nasjeckani skuhani luk, posolite i popaprite po želji.

4. Sve dobro promiješajte kuhačom te ostavite u hladnjaku neka se ohladi. Čuvajte poklopljeno te poslužite uz čips, tortilje, rekere, baguette, komadiće povrća...

Dobar tek!

K. Pužar

 Prati nas na Viber Public Chatu!