Starinska voćka koja dozrijeva u ranu jesen, od davnina se smatra simbolom sreće i blagostanja. S razlogom su je prozvali zlatnom jabukom – nevjerojatno je slasna i ljekovita!
Mirisni, trpki, sunčano žuti plodovi bogati su pektinom, vitaminima C i B, bakrom i voćnim kiselinama. Sjemenke dunje sadrže dragocjenu sluz koja se od davnina koristi za liječenje rana i grlobolje, a danas se često dodaje u kozmetiku.
U narodnoj medicini dunja je poznata i kao odlično sredstvo za liječenje proljeva (može se pripremiti i čaj od dunjinih listova).
Najslasnija je dunja u soku, kompotu, marmeladi… Kušajte i ove delikatese:
Žele od dunja
Sastojci:
- 1 l soka od dunja
- 1 kg želirajućeg šećera
- 1 štapić vanilije ili cimeta
Probajte cimet u kavi umjesto šlaga i šećera
Priprema:
- Pomoću sokovnika pripravite sok od dunja.
- Sok prelijte u lonac, umiješajte šećer te dodajte štapić vanilije ili cimeta.
- Stavite kuhati, a kada prokuha, ostavite još 2 minute na jakoj vatri.
- Potom izvadite začin, a žele pretočite u sterilizirane staklenke i dobro zatvorite.
Žele treba biti bistar i čvrst, tako da ga možete urezati žlicom.
Sir od dunja
Sastojci:
- 2 kg dunja
- 2 l vode
- 1 limun
- 500 g šećera
- biljno ulje
Priprema:
- Dunje istrljajte suhom krpom, operite i narežite na komadiće.
- Zakuhajte zajedno s vodom te sokom i naribanom koricom limuna. Kuhajte 30 minuta na laganoj vatri, dok se komadi dunje ne raspadnu.
- Masu ispasirajte, dodajte šećer i ponovno kuhajte 30-60 minuta neprekidno miješajući, dok masa ne postane crvena i gusta.
- Ohladite, zamastite lim i razmažite masu u sloj od 3 cm. Sušite u pećnici na 50°C.
- Odvojite od lima, narežite na rombove i pospite šećerom.
- Dobro osušite i čuvajte u posudi.
Pečene dunje
Sastojci:
- 4 dunje
- 4 žlice meda
- 50 g nasjeckanih oraha i/ili lješnjaka i badema
- limunov sok
Orah – vaš najbolji saveznik za zdravlje
Priprema:
- Dunje operite i izdubite. Posložite ih u posudu za pečenje.
- Pokapajte ih limunovom sokom i u svaku stavite žlicu meda.
- Pecite dunje u prethodno zagrijanoj pećnici na 180° C dok ne omekšaju (otprilike pola sata).
- Pustite ih da se malo ohlade te ih posipajte orasima.
- Možete ih poslužiti s tučenim slatkim vrhnjem ili sladoledom od vanilije.
Želite li još slasnije pečene dunje, u smjesu za punjenje možete umiješati i svježi sir.
I.V.
Foto: Shutterstock