Meso patke je uglavnom masno poput purice, a nakon pečenja je dosta tamno. Najbolje ga je puniti nekom vrstom voća poput kruške ili jabuke, naranče, što joj daje dodatnu sočnost. Uz punjenu patku poslužila sam i tradicionalne mlince, koje obožavam i bez kojih ne ide…
Potrebne namirnice
1 patka
2 mlada luka
2 češnja češnjaka
1 pileća kocka za temeljac (2 dcl)
1 naranča
2 jabuke
sol, papar
20 ml maslinova ulja
150 ml bijelog suhog vina
Priprema
1. Patku isperite pod mlazom hladne vode, izrežite sve masnije dijelove i papirnatim ručnikom dobro posušite. Zakuhajte temeljac, odnosno pileću kocku ili koristite pileću juhu. Očistite i properite mladi luk, pa ga zajedno sa češnjakom sitno nasjeckajte. Ogulite naranču i operite jabuke.
2. Patku dobro iznutra nasolite i popaprite te ju natrljajte nasjeckanim lukom. Napunite ju pripremljenim voćem, pa ju još i izvana nasolite. Stavite ju u dublji lim s poklopcem (ja koristim tzv. kikiriki), prelijte ju vinom, uljem i pilećim temeljcem. Ako nemate poklopac, prekrijte ju čvrsto sa svih strana alu folijom.
3. Patku pecite otprilike 90 minuta na 180 °C. Nakon toga maknite poklopac ili foliju, pa pustite da se zapeče i dobije lijepu zlatno žutu boju i hrskavu koricu. Povremeno ju prelijte sokom u kojem se peče. U slast!
Nada Duhović
Just good food