U posljednjih nekoliko dana primjećujemo da je božićna i bovogodišnja “groznica” počela…
Gradske ulice i parkovi su već okićeni, jelke već predivno obasjavaju naše gradove i ulice… I TV reklame naravno već oslikavaju djeda Božićnjaka u njegovim saonicama, s bijelim jelenima.. Jako volim ovaj posljednji mjesec u godini…
S tim u skladu se i sama tako osjećam i već polako planiram i pripremam… Zvjezdice s bademima i cimetom su odličan mirisan i jako ukusan keks koji kad krenete grickati, teško da ćete se zaustaviti na jednom ili na dva, a jako su dobre i jer ih možete pripremiti i ranije, ovako kao ja sada, pospremite ih u limenu kutiju, poklopite i čuvajte na hladnom čak i do mjesec dana.
Potrebni sastojci za 40-ak zvjezdica
3 bjelanca
malo soli
300 g šećera u prahu
320 g mljevenih badema
1 žličica cimeta
1 žličica amaretta
Postupak
1. Bjelanca s malo soli stucite u čvrst snijeg, a zatim u nekoliko navrata miksajući malo po malo dodajte šećer u prahu dok smjesa ne postane sjajna i poput lave. Odvojite šalicu pripremljenog bezea u hladnjak.
2. U ostatak “snijega” dodajte bademe, cimet i amaretto, pa umijesite kompaktno tijesto, oblikujte ga u kuglu, omotajte prozirnom folijom i spremite na sat vremena u hladnjak.
3. Radnu površinu obilno pospite šećerom u prahu, pa na njemu razvaljajte tijesto na debljinu 5 mm. Iz tijesta kalupom izrežite zvjezdice, složite ih na lim obložen papirom za pečenje, premažite ostavljenim bjelancem i ostavite na hladnom i prozračnom mjestu (ne u hladnjaku) preko noći da se posuše.
4. Idući dan zagrijte pećnicu na 150 °C, pa pecite zvjezdice u zagrijanoj pećnici oko 5-7 minuta. Pazite da glazura prilikom pečenja ne potamni!
Nada Duhović
Just good food