Zdravlje

Zdravlje

Zaboravite na čarobne anti-age formule ako ignorirate ovaj korak u zaštiti kože od preranog starenja

Foto: shutterstock

Ako želite da vaša koža bude sretna, zdrava i neoštećena, stručnjaci su jednoglasni, krema za sunčanje treba biti dio vaše svakodnevne dnevne rutine! Zamislite to kao svoj nevidljivi štit, čak i za hladnih i oblačnih dana.

Krema za sunčanje nije rezervirana samo za razigrane dane na plaži ili opuštajuće dane na brodu. Prema Zakladi za borbu protiv raka kože, svatko stariji od 6 mjeseci trebao bi nanositi zaštitu od sunca svaki dan.

To je zato što smo izloženi većem broju štetnih sunčevih zraka nego što mislimo. Iako se možda ne izležavate uz bazen ili more, čak vas i dan ispunjen poslom može izložiti pristojnoj količini sunca.

Treba li nanositi SPF kremu i u zatvorenom?

Možda se čini kontraintuitivnim, ali kremu za sunčanje trebali bismo nositi svaki dan čak i ako smo uglavnom u zatvorenom prostoru jer i kroz prozore i vjetrobranska stakla još uvijek dobivamo pozamašnu dozu sunčevih zraka.

Shutterstock

Fluorescentna svjetla u našim uredima čak proizvode nešto ultraljubičastog svjetla. Zbog toga je stvarno važno svakodnevno nošenje kreme za sunčanje, kaže dermatologinja s klinike Cleveland, dr. Melissa Piliang.

A što kada je vrijeme oblačno?

Obično je intenzitet sunčevih zraka ono što nam daje signal da je vrijeme da nanesemo kremu za sunčanje. Ali, čak 80% sunčevih zraka još uvijek dolazi direktno na našu kožu i kroz oblačni pokrivač.

Prednosti svakodnevne upotrebe kreme za sunčanje

Svakodnevni sloj kreme za sunčanje može puno pomoći, evo nekoliko prednosti.

Pomaže u održavanju zaštitne barijere vaše kože
Općenito, svakodnevno nošenje kreme za sunčanje može pomoći u izgradnji zaštitne barijere vaše kože. Čak i kad ste vani u brzoj šetnji, sunčeve zrake mogu doprijeti do vas. Svakodnevno nošenje kreme za sunčanje je najlakši način da izbjegnete štetne UV (ultraljubičaste) zrake i spriječite iznenadne opekline ili iritaciju kože.

Osim toga, izlaganje suncu također može povećati određena stanja kože poput rozaceje, ekcema i akni. Nošenjem kreme za sunčanje možete spriječiti pogoršanje i upravljati tim stanjima.

Shutterstock

Smanjuje rizik od raka kože
Nošenjem kreme za sunčanje s visokim zaštitnim faktorom od sunca možete znatno smanjiti izlaganje ovim štetnim zrakama koje mogu dovesti do raka kože. Krema za sunčanje štiti od UVB (ultraljubičastih B) zraka, koje su veliki uzrok opeklina i glavni doprinos razvoju raka kože poput karcinoma bazalnih stanica, karcinoma skvamoznih stanica i melanoma.

Izlaganje suncu povećava rizik od svih vrsta raka kože, uključujući i najteži tip, melanom, kaže dr. Piliang.

Pomaže u zaustavljanju preranog starenja
Najbolji način da izbjegnete prerano starenje vaše kože je da je zaštitite od sunca.

Izloženost suncu značajno pridonosi ostarjelom izgledu lica, navodi dr. Piliang.

Jedna je studija pokazala je da su ljudi koji su koristili kremu za sunčanje širokog spektra svaki dan godinu dana primijetili značajno poboljšanje u izgledu svoje kože.

Svakodnevna uporaba kreme za sunčanje može spriječiti znakove starenja, uključujući bore, smeđe mrlje i nepravilnu pigmentaciju.

Sgutterstock

Kako odabrati SPF za svaki dan?

Kada je u pitanju dnevna zaštita od sunca, dr. Piliang preporučuje laganu, mineralnu kremu za sunčanje koja ima najmanje 15 SPF, a za sunčane dane minimalno 30 SPF. Mnoge dnevne hidratantne kreme već u sebi imaju zaštitni faktor što pojednostavljuje svakodnevnu rutinu.

I mnogi puderi, korektori i drugi proizvodi za šminkanje formulirani su sa zaštitnim faktorom, ali valja imati na umu da zaštita od sunca u šminki možda neće biti dovoljna. Savjet je da svoju rutinu šminkanja i dalje kombinirajte s kremom za sunčanje kako biste bili potpuno zaštićeni.

Shutterstock

Osim toga, trebali biste također nanijeti kremu za sunčanje na ostatak tijela koji će biti izložen – pogotovo ako ste u kratkim rukavima i kratkim hlačama. To uključuje vaše ruke, noge, nadlanice — čak i vrhove stopala ako nosite sandale.

H. A.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo