Zdravlje

Zdravlje

10 zdravih navika Lare Santini

17-erostruka prvakinja Hrvatske u body buildingu pazi na kvalitetu prehrane i sna te uživa u plesu

Pripremio: Damir Mrvec

1. Zdrava prehrana

Veliku pažnju pridajem kvaliteti namirnica koje jedem. Trudim se da to budu cjelovite namirnice kao što su meso, riba, jaja, povrće, žitarice i mahunarke. Pravilo je da na tanjuru imam hranu koju bih potencijalno mogla imati u svom vrtu. Nisam pobornik ni jedne dijete ili vrste prehrane. Isto tako ne volim dijeliti hranu na dobru i lošu, već pokušavam naći balans i uživati u apsolutno svemu.

2. Voda i hidratacija

Voda je uz kisik druga najvažnija sastavnica ljudskog života. Kroz dan se trudim unijeti barem dvije i pol do tri litre vode, a nekad i više. Kavu sam u posljednje vrijeme zamijenila čajem i shvatila sam da mi to znatno više odgovara. Tijekom dana osjećam značajno manji umor i oscilacije u razini energije.

Dehidracija: izbjegnite ju po ljetnim vrućinama

3. Pravilo 10.000 koraka

Svaki dan nastojim skupiti svojih 10.000 koraka, a nekad i više. Trudim se tako održavati svoju dnevnu aktivnost, a imam i psa pa samim time i jedan motiv više. Šetnje obično iskoristim za stvari koje ne stignem napraviti zbog užurbanog tempa u ostatku dana, kao što su podcasti ili audioknjige.

4. Kvalitetan trening

Aktivno sam u sportu već više od 20 godina. Od gimnastike, atletike i plesa pa sve do teretane gdje sam sad već osam godina. Trening je sastavni dio mog života i nešto bez čega ne mogu, ja ga nazivam osnovnom higijenom kao i pranje zubi jer, osim što ima benefite za zdravlje i fizički izgled, veliku ulogu ima i u općem blagostanju uma i psihe.

5. Istezanje i joga

Istežem se kad god imam priliku za to, obavezno nakon treninga ili doma na YouTubeu upalim neki yoga flow od 30 minuta. Osjećam se puno bolje i lakše, a bolova u leđima nema.

6. San i oporavak

Spavanje je bitno. Čini se da u našem tijelu ne postoji nijedan veliki organ, a u našem mozgu nijedan proces koji se tijekom spavanja ne podešava kako bi funkcionirao na optimalnoj razini. Uvijek nastojim buditi se i ići na spavanje u isto vrijeme.

7. Hobi

U mom slučaju su to ples i planinarenje. Smatram da je bitno naći hobi ili aktivnost u kojoj uživate s vremena na vrijeme, izvan onoga što svaki dan prakticirate. Nešto što ne morate, nego istinski želite.

8. Offline život

Trudim se u tjednu imati barem dio vremena kada nisam glavom u poslu/klijentima. Tad se nastojim isključiti i s društvenih mreža i svih oblika komunikacije.

9. Pravilo planiranja

Veliku važnost u tome koliko toga napravim u jednom danu igra planiranje, odnosno zapisivanje obaveza
unaprijed. Shvatila sam, kada ne planiram svoje obveze, stvari obavljam stihijski i dobar dio toga ne obavim jer zaboravim. Uvijek zapisujem svoj tjedan unaprijed i to mi je itekako pomoglo u organizaciji posla, klijenata, svog privatnog vremena i ostalih životnih obaveza. I ima neka posebna čar kad na kraju
dana stavim svoju imaginarnu kvačicu na svaku obvezu koju sam si zacrtala.

10. Izlazak iz zone komfora

Za mene su izazovi od iznimne važnosti, i to na dnevnoj bazi. Izlazak iz zone komfora, razmišljanje o novim idejama, brainstormanje… Mislim da to može biti jako zdravo, pogotovo za ambiciozne ljude. Težnja da isprobaš nešto novo i potencijalno naučiš i usvojiš neku novu vještinu, jezik ili se pak dodatnoinformiraš o temi koja te zanima, sve to može uvelike utjecati na to kako doživljavamo sebe. Jedini način da napredujemo jest da se suočimo s nepoznatim.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo