Zdravlje

Zdravlje

Antibiotici iz oceanskih dubina

Istraživači Sveučilišta u Aberdeenu zaputili su se u potragu za neotkrivenim tvarima iz oceanskih dubina kako bi pronašli podlogu za razvijanje novih antibiotika. pokušat će uzgojiti bakterije i gljivice iz prikupljenih sedimenata iz oceanskih brazdi, za što im je odobreno više od devet milijuna eura.

Razlog zbog kojeg će stručnjaci posegnuti na morsko dno je da se u brazdama na dubinama od desetak kilometara, u izrazito neprijateljskim uvjetima, razvio život jedinstven za svaku pojedinu brazdu. Do sada je vrlo malo uzoraka prikupljeno s dna oceanskih brazda i znanstvenici su uvjereni u veliki potencijal za otkrivanje antibiotika zbog tih ekstremnih uvjeta koji u tom području vladaju.

Stručnjaci upozoravaju da je na svijetu sve manje učinkovitih antibiotika zbog njihova čestog korištenja koje je dovelo do porasta rezistencije uzročnika bolesti. Antibiotici su lijekovi uništavaju bakterije ili zaustavljaju njihovo razmnožavanje. Uništavanjem ili usporavanjem razmnožavanja antibiotici potiču imunološki sustav organizma na obranu od infekcije. No, nažalost antibiotici ponekad nisu dovoljno snažni te se bakterije nastavljaju množiti, što može dovesti do opasnih posljedica. S druge strane, bakterije se brzo navikavaju na antibiotike kojima su izložene i mobiliziraju mehanizme rezistencije. To znači da antibiotici više neće djelovati.

Kako nije registriran niti jedan potpuno novi antibiotik u posljednjih devet godina, znanstvenici upozoravaju da bi se svijet mogao vratiti u predantibiotsku eru za desetljeće ili dva, u kojoj će infekcije koje se danas uspješno liječe biti smrtonosne jer će njihovi uzročnici biti otporni na sve antibiotike.

Znanstvenici očekuju da će rad na sedimentima prikupljenima iz brazda trajati oko 18 mjeseci i ako se pronađu novi antibiotici oni će biti u prometu unutar desetak godina. Počet će s brazdama uz obale Čilea, Perua, Novog Zelanda, Norveške ti Antarktike.

… i ne zaboravi nas lajkati na Facebooku. Nije obavezno, ali je lijepo od
tebe!

K.P.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo