Zdravlje

Zdravlje

Budite zdrave i sretne u menopauzi uz ove biljke

Uz nalete vrućeg zraka, gubitak kose, masniju kožu sklonu aknama i općeniti umor, sve je teže pronaći svjetlu točku i veseliti se novom danu. Pomoć stiže iz prirode…

Ne kaže se uzaludno kako je menopauza velika mjena u životu žene. U ovom razdoblju ženama se usporava metabolizam, što znači siguran dobitak kilograma. Jednako tako, žene su tada u većoj mjeri depresivne, imaju lošiji san i više su gladne. Uz nalete vrućeg zraka, gubitak kose, masniju kožu sklonu aknama i općeniti umor, sve je teže pronaći svjetlu točku i veseliti se novom danu.

Pomognite si na prirodan način i ublažite simptome koji vas muče – probajte s biljnim pripravcima.

Gospina trava

Gospina trava poznati je lijek protiv depresije. Ova biljka sadrži niz aktivnih sastojaka, a već samo jedan od njih, hipericin, proizvodi značajno poboljšanje stanja kod zabrinutosti, depresije i osjećaja beskorisnosti. Studije su pokazale kako je hipericin snažniji antidepresiv od nekih farmaceutskih lijekova, a proizvodi manje nuspojava. Gospina trava također utječe na mirniji san, a poznato je kako osobe koje pate od depresije imaju problema sa snom.

Cimicifuga

Još su Indijanci koristili korijen cimicifuge protiv zmijskog ugriza, ali i protiv porođajnih bolova. Od ranih četrdesetih godina prošlog stoljeća u Njemačkoj se koristi kao prirodna hormonalna supstanca za regulaciju klimakterijskih tegoba te predmenstrualnih i menstrualnih poremećaja.

Ova je biljka sjajna za ublažavanje valunga i za čvršći san.

Valerijana

Valerijana se koristi još od antičkih vremena kao prirodna pomoć za mnoge zdravstvene probleme, a najčešće pomaže osobama kojima san ne dolazi na oči. Do ovog su zaključka stigli i iranski istraživači koji su proučavali žene koje su svakodnevno uzimale dvije kapsule valerijane. Njihova se kvaliteta sna poboljšala za 30 posto – trebalo im je manje vremena da zaspu i rjeđe su se budile po noći nego prije. Jednako tako, nitko nije zamijetio nuspojave

Kadulja – saveznica žena


Konopljika

Konopljika ili fratrov papar preporučuje se ženama sa izraženim predmenstrualnim simptomom te ženama koje ulaze u menopauzu. Ova se biljka više stoljeća koristi zbog svog povoljnog utjecaja na hormonalni sustav žena, a u Srednjem su ju vijeku zvali biljkom čednosti jer je umanjivala spolnu želju.

Kadulja

Kadulja ili žalfija je jedina biljka koja uz lavandu smanjuje izlučivanje znoja, stoga je korisna kod noćnog znojenja, vrućice ili drugih simptoma menopauze. Žene spadaju u grupu njenih najvećih obožavatelja jer također pomaže smiriti menstrualne bolove, grčeve u želucu i urinarne infekcije.

K. Pužar

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo