Zdravlje

Zdravlje

Crvena djetelina ublažava simptome menopauze!

Crvena djetelina (Trifolium pratense) je biljka koja potječe iz Europe, ali i dijelova sjeverozapadne Afrike i zapadne Azije. Najčešće se koristi cvijet biljke.

kBudući da sadrži izoflavone, crvena djetelina se koristi desetljećima za kao lijek za ublažavanje simptoma menopauze, uključujući i promjene raspoloženja i navale vrućine. Stoga je, zbog svojih ljekovitih svojstava ova vrsta djeteline prirodna alternativa tradicionalnoj hormonskoj nadomjesnoj terapiji.

Zdravstvene prednosti povezane s crvenom djetelinom su uistinu brojne. Ljekovita biljka je izvrstan ekspektorans, što ju čini korisnom u liječenju bolesti poput bronhitisa i astme. Cvjetovi također imaju diuretsko i sedativno svojstvo te izvrstan prirodni protuupalni učinak.

Upotreba crvene djeteline može koristiti i osobama koje pate od osteoporoze jer izoflavoni skriveni u ljekovitoj biljki djeluju kao fitoestrogeni koji mogu pomoći u izgradnji gustoće kostiju. Osim toga, crvena djetelina poboljšava cirkulaciju, povećava razinu dobrog kolesterola u organizmu i jača arterije. Riječ je također o izvrsnom pročišćivaču krvi i jetre.

 

K. R.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo