Darovima prirode protiv upale krajnika

luk cesnjak

Tonzilitis je upala krajnika – malih okruglih limfnih žlijezda koje se nalaze s obje strane grla. Najčešće se javlja kod djece mlađe od devet godina, a nastaje zbog izloženosti krajnika mikroorganizmima koji uzrokuju upale.

ČešnjakAko se pravovremeno ne liječi, upala krajnika može prerasti u ozbiljno stanje. Zato je važno infekcije liječiti antibioticima – u protivnome može doći do oštećenja srca ili reumatične groznice.
No, u borbi protiv upale krajnika i ostalih infekcija grla mogu pomoći i neke biljke.

Bijeli luk.
Poznat po svom blagotvornom djelovanju na visoki tlak, bijeli luk liječi i sve vrste infekcija grla. Stručnjaci preporučuju uzimanje dvije kapsule bijelog luka dnevno i kod upale grla i kod upale krajnika. No, iako su kapsule luka vrlo pogodan način uzimanja, neki stručnjaci prednost daju ipak svježem češnjaku. Protiv upale krajnika se možete boriti i juhom od luka – i bijelog i crvenog, a koristiti možete bilo koji recept koji vam odgovara. Mali savjet – u juhu dodajte dodajte začine koji sadrže vitamin C, te druga učinkovita sredstva protiv upale grla; crvenu papriku, đumbir, hren ili papar.

Kadulja.
Za upalu krajnika dobra je i kadulja. Točnije, grgljanje čaja od ove biljke. Kadulja obiluje taninom, supstancom koja smiruje i ublažava grčeve, te je dobro sredstvo za borbu protiv mikroba. Osim toga, kadulja je poznata po antiseptičkim svojstvima.

KaduljaAgrumi i vitamin C.
Vitamini C koji se nalaze u agrumima odlična su pomoć kod streptokoka, koji često izazivaju upalu krajnika. Vitamin C potiče imunološki sustav na izlučivanje većih količina makrofaga, koji uništavaju streptokoke. Uz agrume, dobar su izvor vitamina C i gorka dinja, šipak, te slatka i crvena paprika.


D.Š.

 Prati nas na Viber Public Chatu!