Zdravlje

Zdravlje

Gospina trava – prirodni antidepresiv

Gospina trava omiljena je biljka osoba koje daju prednost prirodi.

Gospina trava (Hypericum perforatum) poznata i pod narodnim imenima pljuskarica, strašno zelje i kantarion, biljka je prekrasnih zvjezdastih žutih cvjetova koji pocrvene kada ih se zdrobi. Ima uspravnu stabljiku veličine do 60 centimetara, a raste po suhim travnjacima, kamenjarskim pašnjacima i šumskim prosjecima diljem Europe, pa tako i kod nas. Njezina ljekovita svojstva poznata su od pradavnih vremena, a koristila se za istjerivanje zlih duhova i liječenje zmijskog ugriza i depresije.

Koliko je ova biljka bila cijenjena pokazuje i to da su Rimljani i Grci od gospine trave pleli vijence i stavljali ih na glave svojih božanstava.

U novije vrijeme, bila je istraživana kao potencijalni antidepresiv u Njemačkoj i bivšem Sovjetskom Savezu, a ljekovita svojstva nekih njezinih komponenti istražuju se i danas kao lijekovi kod stanja kao što su zabrinutost, depresija i osjećaj beskorisnosti.

Ljekoviti su svi nadzemni dijelovi biljke koji se mogu upotrijebiti za izradu čajeva i ulja. Najbolje ju je brati krajem lipnja kada je u punom cvatu (cvate od lipnja do kolovoza). Najčešće se povezuje u snopiće i suši na sjenovitom i prozračnom mjestu. Pokazalo se da pomaže kod niza bolesti, između ostalog, opekotina, uboda insekata, herpesa, suhe nosne sluznice, slabokrvnosti, živčanih tegoba itd.

Ako želite iskušati čaj od gospine trave, osušene biljke pripremljene za čajnu mješavinu moguće je kupiti u nekim ljekarnama. Čaj se priprema na način da se dvije čajne žlice suhe gospine trave preliju četvrtinom hladne vode. Voda s gospinom travom treba zakipjeti, a čaj nakon dvije do tri minute ocijediti te ostaviti hladiti.

Prema riječima pokojnog dr. Varra Tylera, profesora farmakognozije (farmacije prirodnih spojeva) i rektora Sveučilišta Purdue u Indiani, različiti kemijski spojevi gospine trave pogodno djeluju na ublažavanje blage depresije, a najbolje je ako se uzimaj jedna do dvije šalice dnevno kroz period od četiri do šest tjedana.

Gospina trava ublažava simptome depresije

Ulje od gospine trave, tj. kantarionovo ulje koristi se za liječenje grčeva za vrijeme menstruacije i sunčevih opekotina. Najdjelotvornije je ako se istovremeno uljem masiraju bolna mjesta i pije čaj od gospine trave. Dobiva se sjeckanjem svježih listova i cvjetova u maslinovo ulje ili ulje uljane repice. Takva se mješavina zatim mora ostaviti na suncu tri do četiri tjedna, iscijediti i nakon toga se boca ostavlja na tamnom i hladnom mjestu.

Ipak, preporučljivo je ne koristiti oralne pripravke od gospine trave za vrijeme trudnoće te za vrijeme intenzivnog izlaganja suncu, što može izazvati pojačanu osjetljivost kože na sunčevu svjetlost.

Izvor: Biologija.com.hr

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo