Zdravlje

Zdravlje

I začini mogu biti lijek

Kadulja jača otpornost organizma, a klinčići imaju snažno antiseptičko djelovanje. To su samo neke od zdravstvenih prednosti začina koje vam predstavljamo.

kKlinčić

Suhe klinčiće možete dodati jelu cijele ili u prahu, tj. netom
samljevene. Valja ih dodati tek potkraj kuhanja. Klinčići imaju snažno
antiseptičko djelovanje, daju aromu kuhanom vinu i drugim toplim
napicima, a njima se mogu aromatizirati i različite slastice, pečenja i
kuhana jela.

Anis

Sjemenke anisa koriste se cijele ili samljevene. Dodaje se i slasticama i keksima, ali i povrću. Kruh oplemenjen anisom lakše je probavljiv. Anis pospješuje probavu.

Cvijet muškatnog oraha

Mirisom podsjeća na oraščić, iako mu je aroma mnogo blaža. Pomaže izbacivanju plinova iz probavnog sustava. Vrlo dobro potiče probavu te daje aromu toplim napicima kao što su punč ili kuhano vino. Može ga se dodati i pireu od krumpira, ribi ili mesu.

Kopar

Od njega je najbolje lišće, i to sitno nasjeckano, te ga takvo dodajemo salatama ili siru. Okus jela pojačat će i sjemenke kopra. Kopar potiče probavu i pomaže protiv grčeva.

Kumin

Cijele sjemenke ili one u prahu čine raženi kruh i kupus lakše
probavljivima. Može ga se dodavati i sirevima, ribi, povrću, ali i
curryju.

kKadulja

Osim što daje aromu otopljenom maslacu, kojim ćete preliti ribu ili torteline, kadulja nam pomaže i svojim antiseptičkim svojstvima te sposobnošću da snizi sadržaj šećera u krvi. Kadulja jača i otpornost organizma, pa je valja što češće dodavati jelima, primjerice umacima i salatama ili pak od nje spravljati u varke i svaki dan ih piti zaslađene s malo meda.

 

 
K. R.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo