Magnolija – lijepa, ukrasna, ali i ljekovita?

Magnolija

Možda ste upravo vi jedan od zaljubljenika u magnoliju - prekrasnu biljku lijepih cvjetova i aromatičnog mirisa koja krasi brojne vrtove ovog proljeća.

Magnolije su poznate još od perioda krede, kada prestaje vladavina velikih drvenastih papratnjača, a pojavljuju se prvi rodovi kritosjemenjača. Rod Magnolia broji više od 80 vrsta listopadnih i trajnozelenih drveća i grmova. Međutim, rijetki znaju kako je magnolija i ljekovita biljka.

Na našim prostorima magnolija se ne spominje u priručnicima o ljekovitom bilju, dok Kinezi i Japanci u svojoj tradicionalnoj medicini već dvije tisuće godina koriste ljekovito djelovanje ekstrakta njezine kore. Uostalom, Azija je i kontinent s kojeg ova biljka potječe.

kUpotreba ekstrakta kore magnolije raširena je danas prvenstveno u kozmetičkoj industriji. Kora magnolije sadrži dva polifenolna spoja: magnolol i honokiol. Ove komponente smanjuju crvenilo kože lica te poboljšavaju hidrataciju i elastična svojstva kože.

Njihova primarna uloga u biljci je zaštita biljke od stresa. Takav antistresni učinak kora magnolije ima i na ljude. Točnije, magnolol i honokiol reguliraju razinu hormona kortizola, kojega u stresnim situacijama pojačano luči kora nadbubrežne žlijezde. Pojačano lučenje kortizola može uzrokovati različita nepovoljna stanja u organizmu, primjerice pojavu visokog krvnog tlaka, osteoporozu, dijabetes, pojavu hipotireoze, hormonsku neravnotežu (smanjeno lučenje hormona rasta i spolnih žlijezda) te oslabljenu aktivnost imunološkog sustava. Dakle, magnolija utječe povoljno na ljudsko raspoloženje pa se ekstrakt njezine kore može koristiti za liječenje anksioznosti, napetosti, nervoze i nesanice.

Honokiol i magnolol pokazuju jače antioksidativno djelovanje od vitamina E. Djeluju povoljno na kardiovaskularni, dišni, probavni i mišićni sustav. Bombončići za dah koji sadrže ekstrakt kore magnolije za vrijeme jedne konzumacije ubiju većinu oralnih bakterija koje uzrokuju loš zadah i propadanje zubi.

Zbog ovako širokog spektra djelovanja i moderna zapadna medicina sve više uočava opravdanost upotrebe ekstrakta kore magnolije u različitim pripravcima. Znanstvenici sa Sveučilišta Emory u Atlanti došli su do zaključka kako upravo honokiol djeluje i na proteine koji sudjeluju u nastanku i rastu tumorskih stanica.

Zato, kad sljedeći put budete uživali u svojoj magnoliji, sjetite se kako u vašem vrtu ne raste samo lijek za oči, već i lijek za dušu i tijelo! Riječ je o biljci kojoj treba vjerovati. Uostalom, ostavila je iza sebe i dinosaure.

 

Izvor: Biologija.com.hr
Foto: Wikimedia Commons

 Prati nas na Viber Public Chatu!