Nema stresa uz sveti bosiljak

Bosiljak

Nježni zeleni mirisni listovi svetog bosiljka cijenjeni su u svim dijelovima svijeta. U Italiji je znan kao simbol ljubavi, a Egipćani su ga nudili na svojim oltarima.

Dok se običan bosiljak (Ocimum basilicum) uzgaja i koristi kao začin, Hindusi smatraju sveti bosiljak (Octimum sanctum) pravom svetom biljkom koja liječi i ne jedu ga. Vjeruju kako djeluje na poboljšanje duha, uma i tijela.

bosiljakNajveća bolest suvremenog doba je stres, a za njega bosiljak ima pravi odgovor! Kada mislite kako više ne možete izdržati pritiske posla, obiteljskih obveza ili multitaskinga, dodajte malo svetog bosiljka u svoj život.

Sveti bosiljak dolazi u obliku tekućeg ekstrakta koji se kapa u vodu, sok ili čaj, a također ga možete konzumirati u obliku kapsula. Razlikuje se od običnog bosiljka izgledom i okusom. Može biti crvene ili zelene boje, te je puno intenzivnije arome.

Prema istraživanju objavljenom u Indian Journal of Pharmacology, koje je usporedilo učinke raznih biljaka na stres (svetog bosiljka, azijskog i sibirskog ginsenga), sveti je bosiljak imao najbolje rezultate, te se preporuča kao idealni narodni lijek.

Ne samo da vam pomaže opustiti se, nego i djeluje na druge probleme: prehladu, groznicu, mokri kašalj, upalu grla, bubrežne kamence, srčana oboljenja, upale usne šupljine, probleme dišnih putova ili probleme s pamćenjem.

Prokuhana voda s bosiljkom može se piti kako bi se umirilo bolno, upaljeno grlo, a vodicu također možete koristiti za grgljanje.

Kako bi se riješili upala u usnoj šupljini, jednostavno žvačite nekoliko listova bosiljka. Ne samo da ćete se riješiti dosadne upale, nego ćete pročistiti krv i sniziti razinu kolesterola.

K. Horvat

 Prati nas na Viber Public Chatu!