Zdravlje

Zdravlje

Osim sveprisutne paprene metvice, znate li za vodenu, kudravu, dugolisnu…

Foto: Shutterstock

Metvica ili menta sadrži eterično ulje s visokim udjelom mentola – upravo zbog tog aromatičnog sastojka metvica ima prepoznatljivu mirisnu i osvježavajuću “ljutinu” na koju često nailazimo u jelima i pićima, higijenskim i kozmetičkim sredstvima, ljekovitim pripravcima…

Ljekoviti čaj i eterično ulje

Osim eteričnog ulja s mentolom, metvica sadrži željezo te obilje ljekovitih flavonoida i gorkih tvari. Čaj od metvice tradicionalno se primjenjuje kod probavnih tegoba poput nadutosti, grčeva, mučnine i proljeva, te kod bolesti jetre i žuči. Grgljanje čaja od metvice preporučuje se za uklanjanje zadaha iz usta.

Čaj od metvice pije se i za smirenje (smanjuje nervozu, tjeskobu i nesanicu), a vrlo je učinkovit i kod bolnih menstruacija. Metvica je odličan dodatak kupkama jer potiče cirkulaciju, ublažava reumatske bolove, pročišćuje i umiruje kožu.

Divizma – melem za oči, pluća i kožu

Protiv glavobolje pomaže inhaliranje čaja ili eteričnog ulja metvice, koje se primjenjuje i kod prehlade i kašlja. U aromaterapijskim pripravcima koji se nanose na kožu, eterično ulje metvice koristi se za smirenje svrbeža i upala te kod reumatskih tegoba.

Metvica je kraljica među začinskim biljem. Njezinim listićima (svježim ili osušenim) obogaćuju se razna slana i slatka jela te napici i octevi. Metvica se dodaje se u salate, variva, umake, deserte… Odlično se slaže s mesom, ribom i sirom.

Postoji više od 25 vrsta metvice. Najpoznatija je paprena metvica (Mentha piperita) koja se uzgaja u vrtovima, a smatra se najboljom i najljekovitijom. No, i “divlje” vrste metvice cijenjene su u fitoterapiji.

Kneipp i vodena metvica

Naime, popularna paprena metvica potječe od vodene metvice (Mentha aquatica) koja raste po močvarnim livadama, uz potoke, jezera… Poznati njemački liječnik iz 19. stoljeća Sebastian Kneipp, čije se ljekovite kure i danas primjenjuju širom svijeta, upravo je vodenu metvicu preporučivao protiv lupanja srca, mučnine i povraćanja.

Vodena metvica vrlo je aromatična. Pčele je obožavaju te od njezina nektara proizvode tamnocrveni med snažnog mirisa i posebnog slatko-kiselkastog okusa. Vodena metvica se također koristi u čajevima ili kao dodatak jelima.

Osim vodene metvice, u vlažnim područjima raste i sitna barska metvica (Mentha pulegium) od koje se pripremaju ljekoviti čajevi. U prirodi se često nalazi i kudrava metvica (Mentha crispa ili Mentha spicata) te dugolisna metvica (Mentha longifolia).

Čuvarkuća liječi upalu uha, bronhitis, čir na želucu i menstrualne tegobe

I.V.

Foto: Shutterstock   

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo