Zdravlje

Zdravlje

Pet veličanstvenih u kuhinji

Moćne biljke koje vam predstavljamo redoviti su “stanovnici” skoro svake kuhinje. Iako naizgled sasvim obični i bez prehrambene vrijednosti, svojom funkcionalnošću djeluju pozitivno na zdravlje našeg organizma. Djeluju bez nuspojava, na holistički uravnotežen način i antiupalno.

U vašoj kuhinji u službi zdravlja su:

1. Ružmarin
Dobar je za liječenje manjih jetrenih tegoba, problema pri lučenju žuči te probavnih tegoba. Preporuča se za liječenje reumatoidnog artritisa i loše periferne cirkulacije. Ružmarin je, uz to, blagi antiseptik i sredstvo koje pospješuje zarastanje rana.

2. Crni papar
Koristite ga za poticanje rada probavnih organa, protiv upale grla, visoke temperature i hemoroida.

3. Bosiljak
Djelotvoran je kod bolesnih mokraćnih putova, zaustavlja bijelo pranje, liječi i bolesnu jetru, vodenu bolest, dobro je sredstvo za umirenje. Bosiljak također otklanja nesanicu i ublažava nervozu, potiče apetit, a mlade majke dojilje bi svakako trebale piti čaj od bosiljka jer pospješuje stvaranje mlijeka.

4. Origano
Prirodni antibotik i sredstvo za iskašljavanje, sredstvo za širenje bronha, a koristan je i protiv grčeva. Svoju djelotvornost pokazuje kod upale sinusa, posebno kronične grlobolje, nespecifične upale uha, prehlade, viroze, gripe i dugotrajnih tegoba s nosom kao i kod upale mjehura.

5. Cimet
Detoksicira, okrepljuje tkiva, ublažuje bolove. Djelotvoran je kod kašlja, poboljšava probavu te potiče znojenje.

Zašto onda ne začiniti hranu nekom od spomenutih moćnih biljaka?!

K.R.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo