Moćne biljke koje vam predstavljamo redoviti su “stanovnici” skoro svake kuhinje. Iako naizgled sasvim obični i bez prehrambene vrijednosti, svojom funkcionalnošću djeluju pozitivno na zdravlje našeg organizma. Djeluju bez nuspojava, na holistički uravnotežen način i antiupalno.
U vašoj kuhinji u službi zdravlja su:
1. Ružmarin
Dobar je za liječenje manjih jetrenih tegoba, problema pri lučenju žuči te probavnih tegoba. Preporuča se za liječenje reumatoidnog artritisa i loše periferne cirkulacije. Ružmarin je, uz to, blagi antiseptik i sredstvo koje pospješuje zarastanje rana.
2. Crni papar
Koristite ga za poticanje rada probavnih organa, protiv upale grla, visoke temperature i hemoroida.
3. Bosiljak
Djelotvoran je kod bolesnih mokraćnih putova, zaustavlja bijelo pranje, liječi i bolesnu jetru, vodenu bolest, dobro je sredstvo za umirenje. Bosiljak također otklanja nesanicu i ublažava nervozu, potiče apetit, a mlade majke dojilje bi svakako trebale piti čaj od bosiljka jer pospješuje stvaranje mlijeka.
4. Origano
Prirodni antibotik i sredstvo za iskašljavanje, sredstvo za širenje bronha, a koristan je i protiv grčeva. Svoju djelotvornost pokazuje kod upale sinusa, posebno kronične grlobolje, nespecifične upale uha, prehlade, viroze, gripe i dugotrajnih tegoba s nosom kao i kod upale mjehura.
5. Cimet
Detoksicira, okrepljuje tkiva, ublažuje bolove. Djelotvoran je kod kašlja, poboljšava probavu te potiče znojenje.
Zašto onda ne začiniti hranu nekom od spomenutih moćnih biljaka?!
K.R.