Zdravlje

Zdravlje

Sastojak biljke za mršavljenje povezan s rakom!

Aristolohična kiselina, koju nalazimo u biljci Vučja stopa, čest je sastojak biljnih pripravaka za mršavljenje. Mnoge su studije pokazale kako je ona povezana s oštećenjem bubrega, no sada stručnjaci upozoravaju na još jednu opasnu bolest: rak gornjeg urinarnog trakta!

Vučja stopa

Udruženi su međunarodni stručnjaci analizirali stil života preko 150 pacijenata iz Tajvana s rakom gornjeg urinarnog trakta i zaključili kako se najvećim krivcem za razvijanje ove maligne bolesti smatra izloženost aristolohinskoj kiselini iz biljnih remedija i proizvoda za mršavljenje. Upravo je u ovoj azijskoj zemlji pojava raka gornjeg urinarnog trakta najveća, a pučanstvo se tradicionalno oslanja na biljke kao izvor zdravlja.

Upravo je jedan od čelnika te studije, Arthur Grollman s Medicinskog fakulteta Sveučilišta Stony Brook godinama prije ustanovio, zajedno s timom hrvatskih znanstvenika, kako je za Balkansku endemsku nefropatiju (BEN) odgovorna upravo ova biljka rasprostranjena uz područje donjeg sliva rijeke Dunav (više pročitajte u članu: Vučja stopa – prosijavanje žitarica kao metoda spriječavanja ulaska u prehrambeni lanac).

“Biljka Aristolochia clematitis (Vučja stopa) visine je 20-80 cm, ima list veličine smokve, žuti cvijet oblika trube i veliki jajasti plod u kojem se nalaze sjemenke. Biljka je intenzivnog mirisa, čiji cvijet privlači kukce. Sjemenke ploda sadrže toksičnu aristolohinsku kiselinu, koja je uzročnik endemske nefropatije, teške i ozbiljne bubrežne bolesti. Osnovna otrovnost aristolohične kiseline sastoji se u njenoj nefrotoksičnosti, odnosno bolesti povezanih sa zatajenjem rada bubrega. Uz ovo, zbog genotoksičnosti, odnosno mutacije gena koji je odgovoran za sintezu p53 proteina, u pacijenata je povećan rizik od pojave raka mokraćnog sustava”, stoji na stranicama Hrvatske agencije za hranu.

Ako vas zanima koji proizvodi za mršavljenje sadrže ovu spornu kiselinu, možete provjeriti popis od 16 proizvoda.

K. Horvat

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo