Smanjite upalu bijelim čajem, hamamelisom i ekstraktom ruže!

starija zena, biljke, menopauza

Rezultati nedavnog istraživanja su pokazali kako bijeli čaj, hamamelis i ruža – drevne ljekovite biljke mogu spriječiti, ali i liječiti mnoge bolesti.

Do ovakvog su zaključka došli znanstvenici londonskog Sveučilišta Kingston koji su otkrili kako sve tri biljke imaju iznimno povoljan učinak na prevenciju, ali i liječenje upala. One su odgovorne za većinu bolesti u organizmu, uključujući i karcinom, dijabetes, artritis i kardiovaskularne probleme. Bolest se razvija kao upala napreduje.

kHamamelis se koristi za sprječavanje svrbeža kože, olakšavanje neugodnih simptoma hemoroida i za osvježavanje kože. Ljekovita biljka, naime, sadrži izdašne količine tanina, snažnih sredstava skupljanje tkiva, korisnih u liječenju kožnih bolesti. Prema rezultatima ispitivanja na laboratorijskim životinjama, hamamelis također podiže tonus krvnih žila u koži.

Zbog svojih protuupalnih svojstava, hamamelis je dobar i za smirivanje kože nakon sunčanja. Kako se vjeruje da hamamelitanin, jedan od sastojaka hamamelisa, štiti od UV zračenja, hamamelis se koristi i u nekim losionima za njegu kože poslije sunčanja.

Bijeli čaj se koristi stoljećima u tradicionalnoj kineskoj medicini kao osnovni "čarobni" sastojak eliksira mladosti, dugovječnosti i ljepote. Riječ je o rijetkoj vrsti čaja jer se bere samo nekoliko dana u dalekoj provinciji Fujian (Kina). Za njega se odabiru samo najfiniji, najmlađi listići i pupoljci, još prekriveni kratkim bijelim dlačicama. Zbog tih dlačica, osušeni listići su srebrnasto - bijele boje i od tuda potječe naziv bijeli. Čaj je bogat antioksidansima koji pomažu organizmu u borbi protiv slobodnih radikala.

kVažno je reći kako sadrži 25 posto manje kofeina od zelenog čaja. Za razliku od zelenog, bijeli čaj u okusu nema trpkosti. Zanimljivo je da šalica bijelog čaja vrijedi kao 12 čaša iscijeđenog soka naranče.

Ekstrakt ruže ima blagotvoran utjecaj na kožu. On doprinosi mladenačkom tenu, elastičnosti kože i zdravijoj boji puti. 

Izvrsno omekšava i hidratizira kožu, pomažući joj da ostane mekana i hidratizirana tijekom cijelog dana. S druge strane, stimulirajuće djelovanje ekstrakta ruže pomaže u borbi protiv starenja, održavajući kožu mladom, mekom i svježom.

 

K. R.

 Prati nas na Viber Public Chatu!