Tamjanom pobijedite bolni artritis - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Tamjanom pobijedite bolni artritis

Ekstrakt aromatičnog tamjana, koji se koristi u aromaterapiji ili vjerskim obredima, mogao bi biti odgovor na bol uzrokovanu artritisom, bolnim upalnim procesom zglobova.

Velški stručnjaci su istraživali dobrobiti ove bijele aromatične smole koja se dobiva iz drveta. Njihovo je otkriće ponudilo alternativno rješenje za ublažavanje bolova, što je od velike važnosti s obzirom da je artritis vodeći uzrok tjelesne uskraćenosti i jedna od najčešćih kroničnih bolesti u zapadnom svijetu, a sredovječne i starije osobe su pogotovo ranjive kada je u pitanju ovo stanje.

Istraživači Sveučilišta u Cardiffu su pokazali kako tretiranje ekstraktom smole drveta Boswellia frereana inhibira stvaranje ključnih molekula upale te se na taj način sprječava razgradnja hrskavičnog tkiva koje vodi do bolnog stanja artritisa.

“Potraga za novim lijekovima kako bi se ublažili simptomi stanja kao što su upalni artritis i osteoartritis je primarno područje rada znanstvenika. Mi smo svojim istraživanjem uspjeli koristiti inovativne tehnike ekstrakcije kemikalija kako bi ustanovili aktivne sastojke tamjana. Sada možemo dalje okarakterizirati tu kemikaliju i usporediti njen uspjeh s drugim protuupalnim lijekovima koji se koriste za ovo stanje”, objasnio je dr. Ahmed Ali, jedan od istraživača. Tvrdi kako jugozapad Engleske i
Wales imaju dugu vezu sa zajednicama iz Somalije koje dugo vremena koriste
ekstrakte tamjana kao prirodno rješenje za artritis.

Tamjan je bijela aromatična smola drveta iz roda Boswellia koja paljenjem razvija izuzetno jak i ugodan miris, zbog čega se rabi za kađenje, najčešće prilikom vjerskih obreda. Prodoran mirisni dim razvije se kada se komadić smole stavi na žeravicu. Ovo drvo raste od Azije do Afrike. Iz kore stabla, njezinim zarezivanjem dobiva se smola, koja se također naziva tamjan.

Artritis je skupno ime za različite upalne procese zglobova koji nastaju zbog mnogo razloga. Bolne upale se javljaju na jednom ili nekoliko zglobova i uništavaju njihovu hrskavicu. Nepoznatog je uzroka i najjače pogađa lokomotorni sustav.

K. Horvat

Foto: Wikipedia: Peter Presslein

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo