Zdravlje

Zdravlje

Velika četvorka za libido

U svjetlu raznoraznih tableta za poboljšanje seksualne moći i želje, sve više i više osoba odlučilo je potražiti rješenje za svoj seksualni problem.

Osim okretanja farmakologiji, postoji prirodan način povećanja spolne želje. Donosimo vam nekoliko prijedloga kako ojačati svoj libido biljkama.

Maka

Peruanska biljka maka predvodi prvu liniju obrane od manjka seksualne želje na prirodan način, a zovu ju i peruanskim ginsengom. I muškarci i žene Anda stoljećima koriste korijen make kao afrodizijak. Profesorica ginekologije Fakulteta neuropatske medicine Marianne Marchese objašnjava kako maka djeluje kao adaptogen – poništava fiziološki utjecaj stresa te povećava izdržljivost. “Sjetite se žene pod stresom koja previše radi i premalo spava zbog hormonalnih promjena. Ona vjerojatno nema veliku seksualnu želju. Maka može pomoći povećati njenu spolnu izdržljivost”, tvrdi Marchese.

Istraživanje prethodnih studija provedenih nad ovom biljkom iz 2010. godine pokazalo je kako maka ima značajan pozitivan učinak na žene u menopauzi sa oslabljenim libidom te na muškarce koji pate od erektilne disfunkcije.

Damiana

Utjecaj ove biljke u potpunosti je jasan iz njenog pravog imena –Turnera Aphrodisiaca. Dok se tradicionalno koristila kao afrodizijak u civilizaciji Maya, istraživanja u suvremenom svijetu nema mnogo. Prema nekima, ova biljka sadrži sastojke koji se vežu za receptore progesterona u mozgu te tako oponašaju ovaj spolni hormon zbog kojeg se dobro osjećamo. Progesteron je također prekursor za estrogen, koji osigurava vlažnost vagine i omogućuje uživanje u seksu. S obzirom da menopauza sa sobom povlači manjak estrogena, ženama je potrebna pomoć.

Istraživanje koje su proveli stručnjaci havajskog sveučilišta pokazalo je kako je 72 posto žena koje su uzimale damianu kroz razdoblje od mjesec dana uspjelo osnažiti svoj libido, usporedno sa 37 posto ispitanica koje su uzimale placebo tablete.

Ginseng

Ginseng se smatra iscjeliteljskom, hranjivom biljkom jer liječi mnoge bolesti, od nesanice, slabokrvnosti, artritisa do impotencije. Svojim dobrobitnim sastojcima tisućama godina liječi najrazličitije bolesti, a prema legendi, Ginseng je duh koji silazi s nebesa i ljudima daje svoju bijelu krv kako bi dulje živjeli. S obzirom da opušta glatke mišiće u spužvastim dijelovima penisa, muškarcima je koristan kao pomoć pri erekciji.

Osobama koje imaju visoki tlak ili probleme sa srcem se preporučuje oprez. Niske doze povisuju, a visoke doze snižavaju krvni tlak.

Kora drveta yohimbe

Riječ je o kori zimzelenog drveta porijeklom iz zapadne Afrike koja je bogata alkaloidom yohumbinom. Za yohimbin se smatra kako poboljšava dotok krvi u genitalije te utječe na stvaranje kemikalija u mozgu koje jačaju libido, poput dopamina. S ovom biljkom biste trebali biti oprezni jer može dovesti i do nekih nuspojava: vrtoglavice, mučnine, napadaja tjeskobe, niskog krvnog tlaka i sl.

K. Horvat

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo