Zdravlje

Zdravlje

Znate li osušiti bilje i pripremiti opuštajući čaj?

Da konzumacija biljnih čajeva može doprinijeti zdravlju i opuštanju znaju već i ptice na grani. Bilo ono svježe ili sušeno, ljekovito bilje godi i starima i mladima.

Ako se odlučite za sušenje bilja kod kuće, ovaj će vam postupak osigurati jeftiniji i svježiji biljni čaj od onog koji možete kupiti u trgovini. Svi biljni čajevi imaju zdravstvene prednosti – oni mogu ublažiti stres, poboljšati lošu probavu i sniziti stopu karcinoma. Naime, biljni su čajevi prepuni antioksidansa, a većina njih sadrži i vitamine i minerale. Međutim, ne treba zaboraviti niti mjere opreza. Nemojte pretjerati u količini i svakako se posavjetujte sa kvalificiranim homeopatom ako ste trudni ili uskoro planirate postati roditelj.

cajSavjeti za uspješno sušenje bilja

Sve biljke, uključujući koru, ljusku i stabljike se moraju sušiti na pravilan način jer će inače istrunuti. Presušeno bilje ili ono ostavljeno na milost i nemilost sunčevoj svjetlosti će izgubiti svoj okus i svojstva. Idealno mjesto za sušenje bilja je suho, prozračno mjesto koje nije direktno izloženo sunčevoj svjetlosti.

Skupite biljke na hrpicu te ga povežite i objesite da visi naopačke. Radi se o metodi koja postiže uspjehe stoljećima. Druga metoda je da položite biljke na čisti ručnik ili upijajući papir i to na mjesto gdje će zrak slobodno cirkulirati.

Biljke bi trebale biti suhe nakon dva do tri tjedna. Ako ste pravilno odradili sušenje, one će zadržati određenu količinu bolje. Za brzo rješenje bilje možete sušiti u pećnici tako da ih poslažete na upijajući papir, uključite pećnicu na najnižu temperaturu. Vrata pećnice ostavite otvorena te svakih 10 minuta provjeravajte njihovo stanje kako ne bi izgorjelo.

Čaj od osušenog bilja se mora potrošiti u roku od tri mjeseca. Nakon ovog vremena čaj će biti bez ukusa tj. bljutav. Čaj čuvajte u hermetički zatvorenim posudama.

Recepti koje vam predstavljamo možete pripremati sa svježim ili sušenim biljem:

Opuštajući biljni čaj (piti prije odlaska na spavanje)

caj

4 šalice vode
3 čajne žličice cvjetova lipe
3 čajne žličice kamilice
1 čajna žličica narančine korice
1/4 čajne žličice stevije ili 1/2 žličice meda

Zakuhajte, uklonite bilje i uživajte!

Čaj za liječenje prehlade i gripe

3 kriške svježeg đumbira
5 – 10 lista svježe sjeckanog kadulje ili 2 čajne žličice sušene kadulje
2 – 3 grančice svježeg ili 2 čajne žličice sušenog timijana
1 žlica meda
sok polovice limuna
mrvica kajenskog papra

Zakuhajte, namočite bilje na nekoliko minuta, procijedite ga i dodajte limun, med i papar.

K. Ramić

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo