Zdravlje

Zdravlje

Bol u trbuhu i gubitak težine mogu ukazivati na najagresivniji oblik raka 

Izostanak ranih simptoma bolesti krivac je za izuzetno visoku smrtnost kod adenokarcinoma

Gušterača je žlijezda koja ima dvojaku funkciju: egzokrinu (proizvodi enzime koje izlučuje u crijevo i pomažu u razgradnji hrane) i endokrinu (luči hormone poput inzulina i glukagona, koji su važni u kontroli razine šećera u krvi). Oko 95% slučajeva raka gušterače nastaje u egzokrinim stanicama, adenokarcinom, koji spada u najagresivnije maligne tumore. Jedan od razloga velike smrtnosti od ove bolesti je kasno postavljanje dijagnoze jer nema ranih simptoma bolesti. 

Neki od čimbenika koji povisuju rizik razvoja ove vrste raka su pušenje, debljina, oosobna ili obiteljska anamneza dijabetesa ili kroničnog pankreatitisa, te razni genetski sindromi (primjerice MEN1, Lynch, VHL i drugi). Dijabetes može biti i prvi znak razvoja raka gušterače pa se osobama koji ga naglo razviju u odrasloj dobi savjetuje liječnička kontrola, kaže dr. sc. Davor Kust, dr. med., univ. mag. onkologije

Ove namirnice su moćni saveznici u borbi protiv dijabetesa, pretilosti, depresije i Alzheimera

Simptomi adenokarcinoma

Kako bolest napreduje, mogu se javiti žutica, stolica blijede boje, taman urin, bol u srednjem-gornjem dijelu trbuha i leđima, gubitak tjelesne mase, gubitak apetita i konstantan umor. Kako bi se izbjeglo prekasno postavljanje dijagnoze te posljedično visoka smrtnost važan je detaljan pregled bolesnika te uzimanje temeljite povijesti bolesti.  

Pri krvnim testovima pozornost treba obratiti na vrijednosti bilirubina (tumori glave gušterače mogu opstruirati odvodne žučne kanale te dovesti do povišenih vrijednosti bilirubina), te na tumorske markere CA19-9 i CEA, rekao je dr. sc. Davor Kust, dr. med., univ. mag. onkologije

Upoznajte okidače svoje ljutnje – zapitajte se zbog kojih situacija planete

Brzo metastazira

Ističe kako prognoza bolesnika s rakom gušterače ovisi o više čimbenika, poput je li tumor operabilan, stadiju bolesti, općem stanju bolesnika te radi li se o prvoj pojavi bolesti ili se bolest vratila nakon ranijeg liječenja. Generalno govoreći radi se o agresivnoj bolesti te je važno bolest otkriti što ranije kako bi se poboljšale šanse za izlječenje. U vrijeme postavljanja dijagnoze u 85% slučajeva se već proširio u lokalne strukture ili je metastazirao u jetru i pluća. Odstranjenje  ili barem parcijalno odstranjenje gušterače jedino je  što bi moglo dovesti do izlječenja, no tumor je moguće odstraniti u svega 15% bolesnika, a izlječiv u 3%. Pri tome je petogodišnje preživljenje samo 15-20%. 

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo